Debat

Venstre: Nej til forbud mod fossile biler

DEBAT: Det vil ramme børnefamilier og folk i landdistrikterne, som er afhængige af deres bil, hårdt, hvis de i fremtiden ikke selv kan vælge deres fartøj, mener Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre.

Danskerne skal have frihed til selv at vælge hvilken transportform, der passer netop deres familie bedst, mener Erling Bonnesen.
Danskerne skal have frihed til selv at vælge hvilken transportform, der passer netop deres familie bedst, mener Erling Bonnesen.Foto: Venstre
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erling Bonnesen
Miljøordfører for Venstre  

Fire partier i rød blok har netop fremsat et forslag om et forbud mod benzin- og dieselbiler. Det siger vi i Venstre klart nej til. 

I deres beslutningsforslag foreslår Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten, at regeringen skal lave en analyse af, hvilke konsekvenser det vil have for klimaet, miljøet og økonomien, hvis der indføres et forbud mod salg af benzin- og dieselbiler i henholdsvis 2025 og 2030.

Det tror jeg allerede nu, jeg kan give dem svar på: Det vil have meget voldsomme konsekvenser for økonomien og den enkelte dansker. Et sådant forslag vil ramme børnefamilierne og folk i landdistrikterne, som er afhængige af deres bil, hårdt. Det vil besværliggøre deres hverdag og gøre det dyrere at være dansker. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Naturlig udvikling
Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige, at jeg er enig med de fire røde partier i, at biler på fossile brændstoffer på lang sigt vil blive en myte. Vi er i gang med en helt naturlig udvikling hen mod eldrevne biler og uafhængighed af fossile brændstoffer. Det er positivt, og det er en udvikling, vi i Venstre bakker op om. 

Men sådanne store forandringer tager tid. Benzin- og dieselbiler udgør i dag en helt grundlæggende del af vores økonomi. Vi har været afhængige af benzin- og dieselbiler i mange år – og det er urealistisk at tro, at vi med et fingerknips kan fjerne alle benzin- og dieselbiler fra de danske veje. Det skal vi heller ikke. 

Det vil have meget voldsomme konsekvenser for økonomien og den enkelte dansker.

Erling Bonnesen
Miljøordfører for Venstre

Jeg mener ikke, at vi skal trække en forhastet udvikling ned over hovederne på borgerne. Danskerne skal have frihed til selv at vælge hvilken transportform, der passer netop deres familie bedst. 

Frihed til at vælge fartøj
Det er rigtig fint, at der sker en udvikling af elbiler. Den positive udvikling skal vi bakke op om. Men det er samtidig op til producenterne at gøre elbilen til et fornuftigt valg både miljømæssigt og økonomisk. Så kan markedet og forbrugerne være dommere for bilfabrikanternes produkter, og de kan skubbe flere elbiler ud på vejene. Så kan danske forbrugere få det bredeste og bedste tilbud, når de skal købe bil.

Som de fire røde partier selv skriver i deres beslutningsforslag, så er bilindustrien verden over allerede godt i gang med at udvikle og markedsføre grønne biler. Lad os nu tro på dem og give dem plads til en naturlig markedsudvikling. Danske borgere skal fortsat have lov til selv at vælge, hvilken bil de vil købe og køre i.

Dokumentation

Skal Danmark forbyde fossile biler?

Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre har fremsat et beslutningsforslag om en analyse af, hvilke konsekvenser det vil have, hvis Danmark sætter en stopper salget af nye personbiler, der kører på benzin og diesel i henholdsvis 2025 eller i 2030.

Men er et forbud ret vej eller kollisionskurs? Og hvad vil det betyde for bilister, klima og salg af elbiler?

Dén debat sætter Altinget fokus på fra 22. februar til 22. marts, hvor vi spørger et panel af politikere, forskere og interesseorganisationer til sagen.

Mød panelet her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00