Vestager om EU's råstofeventyr: "Det er grønlænderne, der har førergrebet"

Europæiske virksomheder og EU skal lade Grønland tage "førergrebet" og ikke gentage de fejl, som blandt andet kinesiske virksomheder har begået i forsøget på at lave minedrift i Grønland, siger Margrethe Vestager.

Foto: Oliver Berg/AP/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

EU vil gerne have fingrene i råstofferne i Grønlands undergrund. Men hvilke europæiske firmaer, der skal til Grønland for at grave, er op til grønlænderne.

Det fastslår Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og ledende næstformand for EU-Kommissionen.

"Det afhænger først og fremmest af grønlænderne, altså hvilke virksomheder synes man er relevante, alt efter hvordan de virksomheder vil drive miner," siger Margrethe Vestager, da Altinget møder den danske kommissær til et frokostarrangement med pressen i København.

"Det er grundlaget for at gøre det," siger kommissæren.

Vi kommer ikke med sådan en pakke.

Margrethe Vestager
Ledende næstformand for EU-Kommissionen

Naalakkersuisut (Grønlands selvstyre) og EU indgik i slutningen af 2023 en partnerskabsaftale om bæredygtige værdikæder for råstoffer.

Aftalen består af en lang række ambitioner, herunder bedre integration af økonomierne på tværs af de to kontinenter, grønne og sociale bæredygtighedskrav, infrastruktur, uddannelse af medarbejdere samt samarbejde om forskning og innovation.

Ikke gentage kinesisk fejl

Foruden hvilke virksomheder EU forestiller sig skal til Grønland for at lave minedrift, spørger Altinget ind til, hvad EU vil gøre for eksempelvis kineserne ikke kommer først.

"Vi kommer ikke med sådan en pakke. Jeg tror, at det netop var en del af kritikken mod det kinesiske projekt – at det hele kom, medarbejderne kom, de kinesiske restauranter kom. Det var Kina i Grønland, da det materialiserede sig. Og så blev det til et 'nej tak'," siger Margrethe Vestager.

Læs også

Grønland har 25 ud af de 34 råstoffer, EU-Kommissionen betragter som kritiske for at kunne producere blandt andet vindmøller og elbiler.

"Vi kan gøre noget for at give incitamenter, men det må være dem, der i første omgang bestemmer, hvordan de gerne vil have, at de her ressourcer bliver udnyttet. Og det er helt afgørende, at det er grønlænderne, der har førergrebet for at finde ud af, hvordan skal det her blive til virkelighed," siger Magrethe Vestager.

Múte B. Egede: Grønland har brug for vækst

EU åbnede officielt sit kontor i Nuuk i marts, hvor kommissionsformand Ursula von der Leyen besøgte Grønland sammen med statsminister Mette Frederiksen (S).

Hvis de ikke investerer, er der mange andre virksomheder, der gerne vil investere i det her land.

Múte B. Egede
Formand for Naalakkersuisut

Her nedtonede landsstyreformand Múte B. Egede truslen fra kinesiske selskaber, da han stod mellem kommissionsformanden og den danske statsminister i Hans Egedes Hus.

"Hvis du er bekymret for kinesiske virksomheder, så har vi stærk lovgivning. Vi har demokrati, menneskerettigheder og høje standarder her i vores land og samfund," sagde han.

"Jeg har været lidt bekymret, når folk i Europa har talt om, at de kinesiske firmaer kommer. Her i Grønland har vi brug for vækst og for at diversificere vores økonomi," sagde Múte B. Egede og understregede, at Grønland ikke vil vente for evigt på sine europæiske venner.

"Vi byder naturligvis vores ligesindede partnere velkommen først. Men hvis de ikke investerer, er der mange andre virksomheder, der gerne vil investere i det her land," sagde Múte B. Egede og påpegede, at Grønland i 2023 udstedte et rekordhøjt antal efterforskningslicenser.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Múte Bourup Egede

Landsstyreformand, Naalakkersuisut, formand for Inuit Ataqatigiit (IA)
Kultur- og samfundshistorie (Grønlands Uni.) (ikke færdiggjort)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00