Niels Flemming Hansen
 svarer 
Peter Hummelgaard

Har politiet fra 1. januar 2025 fortsat til opgave at kontrol­lere, om lastbiler betaler vejafgift i forbindelse med deres almindelige vejsidekontrol?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Skatteudvalget, Spørgsmål 324

Vil ministeren redegøre for, om politiet fra 1. januar 2025 fortsat har til opgave at kontrol­lere, om lastbiler betaler vejafgift i forbindelse med deres almindelige vejsidekontrol, her­under udstedelse af bøder, eller om det fremover ikke længere vil være en politiopgave?

Det fremgår af loven om den kilometerbaserede vejafgift (L 74 forslag til lov om vejafgift) g dens forarbejder, at kontrollen overgår fra at være vejsidekontrol foretaget af politiet til en automatisk digital kontrolordning hos Sund og Bælt. Der er derfor usikkerhed om, hvorvidt det fremover fortsat vil være en politiopgave eller om kontrolforpligtelsen alene ligger hos Sund & Bælt. Vil ministeren i forlængelse heraf redegøre for de bevillingsmæssige konsekvenser for politiets vejsidekontrol som følge af den nye lovgivning, herunder hvor meget bevillingen til vejsidekontrollen er reduceret i det tilfælde, at kontrol med vejafgiften ikke længere er en politiopgave?

Svar fra mandag den 11. marts 2024

Det kan indledningsvis oplyses, at den kilometerbaserede vejafgiftsordning blev indført ved lov nr. 763 af 13. juni 2023 om vejafgift og træder i kraft den 1. januar 2025.

For så vidt angår håndhævelse af ordningen fremgår det af pkt. 3.1.3.6.1 og pkt. 3.1.3.6.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, at kontrolordningen overgår fra at være vejsidekontrol foretaget af politiet til en automatisk digital kontrolordning hos Sund og Bælt Holding A/S, og at Færdselsstyrelsen – på baggrund af oplysninger fra Sund & Bælt Holding A/S – udsteder et administrativt bødeforelæg i de tilfælde, hvor reglerne ikke er overholdt, og det vurderes, at sagen er ukompliceret og uden bevismæssige spørgsmål, jf. Folketingstidende 2022-2023, tillæg A, L 74 som fremsat, side 715-716. Hvis det derimod vurderes, at sagen har bevismæssige spørgsmål og dermed ikke er ukompliceret vil Færdselsstyrelsen anmelde sagen til politiet.

Justitsministeriet kan herudover oplyse, at Justitsministeriet er i dialog med bl.a. Transportministeriet og Skatteministeriet om den konkrete udmøntning af aftalen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00