Debat

Tømrersvend: Medierne skriver om studenterhuen – men ignorerer svendene

MEST LÆSTE: Medierne fortæller hvert år historien om studenter, som får hue på. De skriver ikke om nyudlærte svende, som består med medalje, skriver tømrersvend Rasmus Christiansen i folketingsårets fjerde mest læste debatindlæg på Altinget: uddannelse.

Når historierne om de nye studenter går igen, giver det langt fra et ret visende billede af det uddannelsessystem, som vi har her i landet. Journalisterne glemmer, at der også findes erhvervsuddannelser, skriver Rasmus Christiansen
Når historierne om de nye studenter går igen, giver det langt fra et ret visende billede af det uddannelsessystem, som vi har her i landet. Journalisterne glemmer, at der også findes erhvervsuddannelser, skriver Rasmus ChristiansenFoto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Christiansen
Tømrersvend og formand for byggegruppen i 3F ungdom

(Bragt første gang 21. april 2017)

Jeg bliver sgu lidt træt, når de danske medier hver sommer skal fortælle historier om, at de nye studenter har fået deres huer.

Historierne om superstudenterne, der har brudt karakterskalaen går ofte igen. Det er uden tvivl et superflot stykke arbejde, de har lavet. Det har jeg stor respekt for.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Når historierne om de nye studenter går igen, giver det langt fra et ret visende billede af det uddannelsessystem, som vi har her i landet. Journalisterne glemmer, at der også findes erhvervsuddannelser. Hvor der skal væsentligt mere til at være tømrer end at kunne slå et søm i, eller for en murer at ligge en mursten oven på den forrige.

Vi holder højt niveau
Niveauet på vores erhvervsuddannelser er ret højt i forhold til mange andre lande. Vi har som land flere gange modtaget medaljer ved både EuroSkills og WorldSkills, som er mesterskaber for de erhvervsfaglige uddannelser – svarende til EM og VM i fodbold. Det er vel også en omtale værd?

Det virker mere og mere som om, at journalisterne render rundt med skyklapper på. De skildrer ikke nødvendigvis virkeligheden i præsentationen af Danmarks talentfulde ungdom. De fortæller ikke de historier om vores uddannelsessystem, som de burde.

Rasmus Christiansen
Tømrersvend og formand for byggegruppen i 3F ungdom

Jeg er selv udlært tømrer og fik mit svendebrev i marts 2014, og der er efterhånden nogle stykker i min omgangskreds, der enten har fået et svendebrev eller snart får et. Jeg skulle hilse at sige, at en erhvervsuddannelse ikke er noget, man bare sådan lige kommer sovende til.

Vi har i første omgang måtte kæmpe med at finde en læreplads, der næsten ikke var til at støve op, og da vi endelig fik den, krævede uddannelsen både teknisk og logisk talent og hårdt, fysisk arbejde.

Journalister med skyklapper
Det virker mere og mere, som om at journalisterne render rundt med skyklapper på. De skildrer ikke nødvendigvis virkeligheden i præsentationen af Danmarks talentfulde ungdom. De fortæller ikke de historier om vores uddannelsessystem, som de burde.

Jeg savner i hvert fald historierne om de nyudlærte svende, der bestod deres svendeprøver med enten sølv eller bronzemedalje.

Grunden til, at jeg skriver, som jeg gør, er, at den næste generation af unge mennesker står og skal til at vælge uddannelse. De får i den grad tudet ørene fulde af, at hvis de vil blive til noget, så skal de en tur igennem gymnasiet og universitet. Det er det signal, vi sender, når vi ikke giver erhvervsuddannelserne samme positive omtale, som vi giver de andre ungdomsuddannelser.

Se mulighederne
I den sammenhæng kunne man jo også nævne nogle af de muligheder, man har med et svendebrev i hånden. For forståelsen for, at man kan bruge uddannelsen til andet end det specifikke fag, er ikke eksisterende.

Men i virkeligheden med en erhvervsfaglig uddannelse som min har man masser af muligheder efterfølgende. Jeg kan som tømrersvend blandt andet uddanne mig til arkitekt, bygningsingeniør eller -konstruktør.

I marts måned blev hundredevis af nye svende fra de forskellige håndværksfag udlært. Tillykke til jer – og tillykke til os, for vi får brug for jer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00