Debat

Behov for regelsanering i erhvervsuddannelserne

DEBAT: Behøver der være uddannelsesgaranti og frit optag på erhvervsuddannelserne, spørger uddannelseschef hos Dansk Erhverv, Svend Berg.
Svend Berg er uddannelseschef i Dansk Erhverv.
Svend Berg er uddannelseschef i Dansk Erhverv.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Svend Berg
Uddannelseschef hos Dansk Erhverv 

Er det rimeligt, at det er frit optag på erhvervsuddannelserne, når bare eleven har gennemført sin folkeskole? Og er det rimeligt, at erhvervsuddannelserne som den eneste uddannelse i Danmark har en uddannelsesgaranti?

En erhvervsuddannelse er en ungdomsuddannelse for unge mellem 16 - 19 år. Eller det var i det mindste en del af sigtet med uddannelserne. Derfor har vi i lovgivningen altid været særlig opmærksom på, at denne gruppe af meget unge uddannelsessøgende var mere sårbare end deres ældre kollegaer på arbejdspladserne og i uddannelsessystemet.

Det er frit optag på erhvervsuddannelserne, når blot den unge har formået at udstå sin tid i folkeskolen. Det er ikke sådan, at den unge skal have bestået folkeskolens afgangsprøve. Det er slet ikke sådan, at der kan stilles krav om særlige adgangsforudsætninger, for at komme ind på en erhvervsuddannelse.

Flere erhvervsuddannelser har i dag så høje slutniveauer for at opfylde arbejdsmarkedets behov for kompetencer, at der er behov for at se på, om der kan stilles særlige adgangskrav til disse uddannelser.

Svend Berg
Uddannelseschef hos Dansk Erhverv

Undervisningsministeren undersøger netop nu muligheden for, at unge der ønsker optag på en af de mange erhvervsuddannelse, i det mindste skal have bestået folkeskolens afgangsprøve som forudsætning for optag. Det ville gøre optagelsesgrundlaget mere ensartet, og meget lettere for erhvervsskolerne at give eleverne en kvalificeret undervisning - men er det nok?

Flere erhvervsuddannelser har i dag så høje slutniveauer for at opfylde arbejdsmarkedets behov for kompetencer, at der er behov for at se på, om der kan stilles særlige adgangskrav til disse uddannelser.

Erhvervsuddannelserne er vekseluddannelser hvor eleven skifter mellem skoleophold på en erhvervsskole og praktisk oplæring i en virksomhed, som eleven har indgået en uddannelsesaftale med.

Der er samtidig knyttet en uddannelsesgaranti til erhvervsuddannelserne for at sikre, at elever der har påbegyndt en uddannelse til slagter, grafiker eller salgsassistent kan få en praktikplads, når de er gennem erhvervsskolens grundforløb. Eller en plads i skolepraktik, hvis det som nu kniber med praktikpladser - men er det rimeligt?

I dag er mange elever blevet 20 eller 22 år. Langt ældre end den primære målgruppe for en ungdomsuddannelse, og er det rimeligt, at fastholde en uddannelsesgaranti for disse voksne uddannelsessøgende, som ikke findes i andre uddannelser?

Endelig har vi i erhvervsuddannelserne en meget vidtgående retsbeskyttelse af unge som er i lære i en virksomhed. Det er ganske rimeligt i betragtningen af, at det er den unge, der er den svage part i ansættelsesforholdet, men er det rimeligt, at den samme regel om uopsigelighed af uddannelsesaftalen skal gælde for voksne over 18 år?

Mange af de unge, der i dag indgår en uddannelsesaftale som led i deres erhvervsuddannelse, har en gymnasial uddannelse bag sig, og endnu flere er i dag voksne med erfaring fra adskillige jobs. Der behøver ikke være de samme stramme ansættelsesregler for disse voksne unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Berg

Fhv. uddannelseschef, Dansk Erhverv
møbelsnedker, diplomuddannelse i ledelse

0:000:00