SF vil bestikke hurtige studerende

SU: S og SF vil indføre SU-differentiering, selvom SF for et år siden afviste Arbejdskommissionens forslag om at give hurtigere studerende mere i SU. SF afviser, at der er tale om kursskifte.
For et år siden var SF imod SU-differentiering. Med "Fair Løsning" er man vendt på en tallerken.
For et år siden var SF imod SU-differentiering. Med "Fair Løsning" er man vendt på en tallerken.Foto: Johannes Kaas Fallesen/Altinget.dk
Peter Baggesgaard Hansen

Sidste år fremlagde Arbejdskommissionen deres forslag til, hvordan man får danskerne til at arbejde mere. Et af de værktøjer, kommissionen foreslog, var SU-differentiering.

Dengang afviste S og SF kommissionens forslag, som SF's uddannelsesordfører Nanna Westerby kaldte for "bestikkelse af de hurtige".

S og SF foreslår nu som en del af "Fair Løsning" at indføre SU-differentiering for at få de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet.

SF afviser kursskifte
Nanna Westerby afviser, at der er tale om en kovending på SU-området:

"Det, jeg forholdt mig til dengang, var Arbejdskommissionens forslag, og deres forslag var fuldstændig entydigt fokuseret på at lave positive incitamenter," siger Nanna Westerby.

Nanna Westerby afviste sidste år Arbejdskommissionens forslag om at give højere SU til hurtige studerende, da hun ville hellere prioritere et kvalitetsløft af de videregående uddannelser:

Hun mener i dag, at SF har de samme prioriteringer nu som dengang, og stadig fokuserer på kvalitetsforbedringer:

"Vores forslag lægger op til, at der kommer et alvorligt kvalitetsløft af uddannelserne. Man kan ikke få nedbragt gennemførelsestiden, hvis man kun ser på, at få de hurtige igennem hurtigere. Selvfølgelig har det en effekt, men vores forslag sørger for, at man spiller på alle de tangenter, man kan spille på," siger Nanna Westerby.

Dokumentation
Det sagde Nanna Westerby om Arbejdskommissionens forslag om højere SU til hurtige studerende:

"Vi skal hjælpe de langsomme i stedet for at bestikke de hurtige."

"De langsomme studerende vil ikke blive hurtigere af, at de hurtige får mere SU."

"Forslaget fra Arbejdsmarkedskommissionen vil kaste penge efter de studerende, der i forvejen klarer sig godt og hurtigt. Jeg synes, at vi i stedet har brug for at bakke op om de studerende, der ikke klarer sig hurtigt i dag."

"SF er en del af det gældende SU-forlig, og det betyder, at SU-ændringer kun kan ske med SF's accept. De penge, man havde tænkt sig at give til de hurtige, kunne man passende bruge på at højne kvaliteten i undervisningen."

"Vi hører rigtig meget om aflyste timer, om større hold på alle studier og om dårligere vejledning, fordi der er færre ressourcer til rådighed. Hvis man har penge at bruge, så synes jeg, at det er der, man skal sætte ind - nemlig på kvaliteten af undervisningen."

Kilde: Avisen.dk

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00