Rapport: Efterskoler skal have hjælp til mønsterbryderi

EFTERSKOLER: Der er bl.a. brug for et socialt taxameter og en fripladsordning, hvis efterskolerne skal spille en større social rolle i fremtiden. Det fastslår en ny rapport fra Efterskoleforeningen. Undervisningsministeren vil ikke afvise sociale taxametre på efterskoleområdet.
Et socialt taxameter og en fripladsordning kan hjælpe landets efterskoler med at styrke det sociale ansvar. Det foreslår et udvalg under Efterskoleforeningen nu.
Et socialt taxameter og en fripladsordning kan hjælpe landets efterskoler med at styrke det sociale ansvar. Det foreslår et udvalg under Efterskoleforeningen nu. Foto: colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det koster noget i ekstra lærerkraft, når man tager ressourcesvage elever, og derfor skal man motivere efterskolerne økonomisk til at tage flere elever.

Bjarne Lundager Jensen
Formand for udvalget

Hvis de danske efterskoler skal udklække flere mønsterbrydere og tage et større socialt ansvar i fremtiden, skal man ændre det nuværende tilskudssystem og hæve statsstøtten til skolerne med godt 50 millioner kroner.

Det mener et udvalg under Efterskoleforeningen, som har set nærmere på, hvad der skal til, hvis man vil styrke efterskolernes sociale ansvar.

"Efterskolerne vil gerne tage et større socialt ansvar, men det kræver flere ressourcer at tage ressourcesvage elever ind. Det bliver man nødt til at se i øjnene," siger Bjarne Lundager Jensen, som er formand for udvalget, der har arbejdet på rapporten siden begyndelsen af 2011.

Dokumentation

Udvalgets forslag til Efterskoleforeningen:

  • En fripladsordning, rettet mod den enkelte elev, der gør det muligt for ressourcesvage unge at vælge et efterskoleophold.

  • Et socialt taxameter rettet mod efterskolen for at styrke skolernes økonomiske muligheder for relevante tiltag i forhold til ressourcesvage elever.

  • En udviklingspulje rettet mod efterskolen, der muliggør udvikling af pædagogiske og faglige tiltag med det formål at fremme mønsterbrud/overgang til ungdomsuddannelse blandt ressourcesvage unge.

 


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00