Debat

3F: Nu er der tredobbelt gevinst på en lærling

DEBAT: Det er et tab for den enkelte og for samfundet, når erhvervsskoleelever mangler lærepladser. Men den nye trepartsaftale, uddannelsesklausuler og mangel på arbejdskraft i fremtiden er alle gode grunde til at oprette nye og flere lærepladser, skriver Søren Heisel og Kim Lind Larsen fra 3F. 

Foto: /ritzau/Mads Nissen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel og Kim Lind Larsen
Hhv. forbundssekretær i 3F og formand 3F's Byggegruppe

Lige så længe vi kan huske tilbage, lige så længe har der manglet lærepladser til erhvervsskoleelever, som derfor ikke får de vigtige praktiske erfaringer, som man får ved at gå i en virksomhed og løse de rigtige opgaver for kunderne.

Men det er også et stort tab for samfundet, når der mangler lærepladser. Derfor kæmper 3F for, at vi får skabt så stort et incitament som muligt for virksomhederne til at tage lærlinge, og at der også er en økonomisk konsekvens, hvis ikke man er sit ansvar bevidst og kører frihjul.

Den gode nyhed er, at der nu er mindst tre gode grunde til at oprette lærepladser.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

For det første, så betyder den nye trepartsaftale, at man får en kontant gevinst, hvis man tager lærlinge. Omvendt, så koster det, hvis man ikke gør.

For det andet, så har rigtig mange kommuner og regioner indført uddannelsesklausuler, hvilket betyder, at man skal tage lærlinge ind på offentlige byggerier i det meste af landet.

Vi ser ind i en situation, hvor der bliver mangel på arbejdskraft. Flere arbejdsgivere er begyndt at råbe vagt i gevær. Men den nemmeste måde at afblæse er ved at tage lærlinge.

Søren Larsen og Kim Lind Larsen
Hhv. forbundssekretær i 3F og formand 3F's Byggegruppe

For det tredje, så er lærepladser den bedste måde at sikre kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Vi ser ind i en situation, hvor der bliver mangel på arbejdskraft. Flere arbejdsgivere er begyndt at råbe vagt i gevær. Men den nemmeste måde at afblæse er ved at tage lærlinge.

Og så er der selvfølgelig den enorme gevinst for den enkelte, der får en sikkerhed for, at man kan gøre sin uddannelse færdig.

Faktisk er der ikke nogen undskyldninger tilbage for ikke at tage lærlinge. Det er bare om at komme i gang. Kombinationen af den nye AUB-ordning og den brede brug af uddannelsesklausuler i det offentlige og private sikrer en dobbelt økonomisk vinding.

Vi skal have flere lærepladser. For den enkelte og for samfundet! Fordi det er det, vi skal leve af i fremtiden. At alle kan noget, og at alle har noget at bidrage med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00