Murer
Det er ikke et krav fra 3F's side, at praktikpladsproblematikken bliver løst under de kommende trepartsforhandlinger. (Foto: Colourbox.com)

3F: Praktikpladsløsning er ikke et krav til trepartsforhandlingerne

30. april 2012 kl. 23:45
INTERVIEW: 3F vil ikke kræve, at praktikplads-problematikken bliver løst i forbindelse med de kommende trepartsforhandlinger. Ifølge forbundssekretær Per Christensen er det i orden med fagforeningen, hvis der først kommer en løsning om et år.
| Flere

Selvom knap 9.400 erhvervsskoleelever ifølge de seneste tal står uden en praktikplads, så vil 3F ikke kræve, at problemet bliver løst under de kommende trepartsforhandlinger med regeringen og arbejsgiverne. Ifølge forbundssekretær Per Christensen er det i orden med landets største fagforening, hvis der først kommer en løsning på praktikplads-problematikken i løbet af efteråret eller næste år.

“Jeg er egentlig ligeglad med, hvor og hvornår det bliver løst. Jeg vil bare have det løst. Om det bliver til efteråret eller til næste år er ligegyldigt, så længe man tager seriøst fat om denne udfordring,” siger Per Christensen, som samtidig afviser, at 3F selv vil bringe emnet på banen under forhandlingerne, som snart bliver skudt officielt igang.

Det bliver derimod op til de andre parter at gøre det. 

“Vi kommer uden ultimative krav, så det er ikke noget, vi vil smide på bordet under forhandlingerne. Men hvis det ender på bordet, er vi klar til at pege på løsninger,” siger han til Altinget.dk.

Men hvad er så din endelige deadline?
“Den her udfordring har eksisteret i al for lang tid, så hvis jeg skal vente et par måneder til, gør jeg det. Jeg vil bare have, at både politikere og arbejdsgivere giver mig et tilsagn om, at man tager fat på det her.”

Regeringen vil diskutere det
Udmeldingen om praktikpladsproblematikken kommer blot ugen efter, at Politiken og flere andre medier kunne fortælle, at de indledende “hulemøder” allerede har skabt splid mellem parterne. For selvom trepartsforhandlingerne ikke er blevet skudt officielt igang endnu, så har parterne i den seneste tid prøvet hinandens standpunkter af, og ifølge de seneste meldinger er der stadigvæk meget langt mellem parterne.

Selvom Per Christensen og 3F afviser at smide praktikplads-kortet på bordet under forhandlingerne, så tyder alt dog på, at regeringen selv er klar til at trække det fra bunken.

I regeringsgrundlaget står der, at den vil have en såkaldt “uddannelsesgaranti på erhvervsuddannelserne”, som skal give “sikkerhed for praktikpladser”. Og i oktober sidste år udtalte den socialdemokratiske uddannelsesordfører Troels Ravn til Altinget.dk, at spørgsmålet om praktikpladser ville blive taget op under trepartsforhandlingerne.

LÆS: Ingen praktikpladsgaranti på finansloven

Meldingen kom i forbindelse med, at regeringen var i gang med at forhandle en midlertidig praktikpladsaftale for 2012 på plads med oppositionen. Her var det store stridspunkt de såkaldte sociale klausuler, som de borgerlige partier var skeptiske over for. De mente nemlig ikke, at man sådan uden videre kunne tvinge arbejdsgivere til at tage erhvervsskolepraktikanter, hvis de ville byde ind på en offentlig udbudsopgave, og derfor valgte Liberal Alliance at forlade forhandlingerne.

Sociale klausuler og kvoter

Regeringen har dog tilkendegivet, at den på sigt vil benytte sig af sociale klausuler, og det er den helt rigtige løsning, fastslår Per Christensen.

“Man bliver nødt til at skrue på de knapper, der skal til, og her kan man uden problemer gøre det lovpligtigt at anvende sociale klausuler, når offentlige arbejdsopgaver sendes i udbud,” siger han.

Derudover forslår han, at man fra politisk side forpligter arbejdsgiverne til at lave såkaldte “uddannelsesklynger”, hvor flere virksomheder kan slå sig sammen om at give en erhvervsskoleelev et praktikforløb. En tredje mulighed er at lave en såkaldt kvoteordning, som Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, har foreslået. Ligesom med CO2-kvoter skal det være muligt for arbejdsgiverne at “købe” kvoterne af hinanden for på den måde at udligne praktikpladsproblematikken.

Venter på genial løsning
Ellers kunne det ifølge Per Christensen også være en ide at hæve det nuværende bonusbeløb på godt 70.000 kroner til de arbejdsgivere, som tager en praktikant.

Per Christensen understeger dog, at han er villig til at tænke “ud af boksen” og komme med nye ideer til, hvordan man kan løse udfordringen med de manglende praktikpladser.

“Jeg er villige til at diskutere nye ordninger, hvis nogen kan overbevise mig om, at de vil sikre, at unge mennesker lettere får mulighed for at gøre deres uddannelse færdig. Lige nu kan jeg bare ikke få øje på de geniale systemer,” siger Per Christensen og pointerer, at han meget snart gerne vil have en afklaring på, hvad regeringen konkret vil fokusere på under trepartsforhandlingerne.

“Lige nu ved jeg ikke, om uddannelse bliver et tema, og det irriterer mig. Men hvis parterne vil diskutere det, så er vi fra 3F’s side meget klar til det,” understreger han.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
Altinget.dk er en uafhængig, journalistisk netavis, der skriver om dansk og international politik. Bestil Altinget.dks gratis daglige overblik her.

God fornøjelse,
Mvh. Rasmus Nielsen, chefredaktør
Email:
Kære læser,

Du er blevet opmærksom på en artikel fra Altinget.dk gennem Infomedia.

Hvis du er abonnent hos Altinget.dk og er logget ind med emailadresse og kode, kommer du direkte ind på den artikel, du har ønsket at se. Glemt kode - klik her.

Hvis du ikke er abonnent, kan du hurtigt og nemt bestille et gratis og uforpligtende prøveabonnement her.

God fornøjelse.

NAVNENYT:
Logo Konsulent/chefkonsulent til Dansk Erhverv og Forlæggerforeningen
FRIST: 12/8 2014
Logo Projektmedarbejder med interesse for folkeskolen søges
FRIST: 18/8 2014
Logo Universitetsdirektør til Aalborg Universitet
FRIST: 7/8 2014
Logo Kommunaldirektør til Fanø Kommune
FRIST: 11/8 2014
Projektleder til byplanlægning ved Vollsmose Sekretariatet
FRIST: 20/8 2014
DIPD søger projektkoordinator til dansk og international parti- og demokratibistand
FRIST: 29/8 2014
Svensk kundkonsulent till Altinget.dk. Deltidstjänst.
FRIST: 11/8 2014
Svensk kundkonsulent på Altinget.dk. Fulltidstjänst.
FRIST: 11/8 2014
Afdelingschef for standarder og it-arkitektur til National Sundheds-it
FRIST: 14/8 2014
It-projektleder og it-arkitekt til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
FRIST: 15/8 2014
Redaktør til Agenda
FRIST: 10/8 2014
Strategisk enhedschef med politisk tæft
FRIST: 29/8 2014
Student til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
FRIST: 17/8 2014
AK-Samvirke søger en konsulent med særlige kompetencer
FRIST: 10/8 2014
Bendt Bendtsen søger politisk assistent til Europa-Parlamentet
FRIST: 15/8 2014
To engagerede kolleger til økonomi og sundhedsdata
FRIST: 12/8 2014
Direktør til Pharmadanmark
FRIST: 26/8 2014
Public affairs-konsulent til Forsikring & Pension
FRIST: 11/8 2014
Regnskabs- og økonomimedarbejder til DIPD
FRIST: 18/8 2014
5 medarbejdere til Passagerpulsen i Forbrugerrådet Tænk
FRIST: 15/8 2014
Politisk kampagnekoordinator til Forbrugerrådet Tænk
FRIST: 15/8 2014
Konsulent med flair for kommunikation og marketing til Bus & Tog - organisationen for kollektiv trafik
FRIST: 6/8 2014
Konsulent med flair for projektstyring til Bus & Tog
FRIST: 6/8 2014
Økonomi- og administrationschef til Bus & Tog
FRIST: 6/8 2014
Jurist til ATP
FRIST: 10/8 2014
Kapacitetsudviklings-konsulent med stærke netværkskompetencer
FRIST: 13/8 2014
Pressechef til Klima-, Energi- og Bygningsministeriet
FRIST: 8/8 2014
Ambitiøs projektkonsulent til Regionernes Sundheds-it (RSI)
FRIST: 11/8 2014
Danske Regioner søger 2 konsulenter til Videncenter for Jordforurening
FRIST: 1/8 2014
Sort pil Indryk jobannonce
SENESTE PÅ ALTINGET: