Borgmesterens datter ny undervisningsminister

MINISTER: 35-årige Ellen Trane Nørby bliver ny minister for børn, undervisning og ligestilling. ”Driftssikker og hamrende dygtig,” lyder skudsmålet.

Mange havde troet, at Ellen Trane Nørby (til højre) skulle være ny kulturminister – i stedet kan den 35-årige politiker indtage ministeriet for børn, undervisning og ligestilling.
Mange havde troet, at Ellen Trane Nørby (til højre) skulle være ny kulturminister – i stedet kan den 35-årige politiker indtage ministeriet for børn, undervisning og ligestilling.Foto: Ole Jensen / Demotix
Erik Bjørn Møller
Fakta
Den nye minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby, er født 1. februar 1980 i Herning og er opvokset i Nr. Nissum. Hun har siddet i Folketinget siden 2005. Ved det netop overståede folketingsvalg fik hun godt 12.000 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds.
Ellen Trane Nørby er uddannet cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet, færdiggjort samme år som hun kom i Folketinget første gang. Ellen Trane Nørby har tidligere været bl.a. ligestillingsordfører, politisk ordfører og medieordfører for Venstre. Sidste år trak hun sig som Venstres spidskandidat til Europaparlamentsvalget på grund af en graviditet. Hun er datter af den tidligere Lemvig-borgmester Jørgen Andreas Nørby (V) og arkitekt Merete Nørby. Sammen med SF'eren Trine Pertou Mach har hun skrevet bogen "Smag på Europa - med honning og chili," der udkom i 2004, ligesom hun var initiativtager til og redigerede bogen "Flere med nye regler" også i 2004.
 

Det kom ikke bag på mange, at Ellen Trane Nørby stod på Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens liste over ministeremner i den nye Venstre-regering.

”Hun er ikke bare en døgnflue,” lød Bertel Haarders karakteristik af hende allerede tilbage i 2004, da hun som 25-årig hentede hele 25.000 stemmer ved Europaparlamentsvalget – og alligevel ikke blev valgt ind.

Mange havde dog spået Venstres medieordfører og tidligere politiske ordfører en post som ny minister for kultur og kirke, men nogen stor overraskelse som minister for børn, undervisning og ligestilling er hun ikke.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00