DEA: Erhvervsskoler skal bidrage til vækst

TEAMWORK: Godt halvdelen af erhvervsskolerne hjælper i dag lokale virksomheder med at skabe innovation og vækst, konkluderer en ny undersøgelse fra DEA. Skolerne vil øge samarbejdet, mens S fokuserer på praktikpladser.
Erhvervsskolerne har været en blind makker i innovationsdebatten, mener vicedirektør i DEA, Bjarne Lundager Jensen.
Erhvervsskolerne har været en blind makker i innovationsdebatten, mener vicedirektør i DEA, Bjarne Lundager Jensen.Foto: colourbox.com
Per Bang Thomsen

Vi taler meget om samarbejdet mellem universiteterne og virksomhederne, men vi har haft en tendens til at overse det potentiale, der er i forhold til erhvervsskolerne.

Bjarne Lundager Jensen
Vicedirektør i DEA

Der bruges rigtig mange ressourcer på blandt andet virksomhedsrådgivning og iværksætterrådgivning, så mon ikke der kan findes nogle midler her.

Lars Kunov
Direktør, Danske Erhvervsskoler - Lederne
Fakta
Hovedpointer i DEA's undersøgelse
- 40 procent af uddannelsescheferne har ikke en strategi for at bidrage til øget innovation i erhvervslivet - og yderligere 11 procent ved ikke, om de har en strategi for området.

- 54 procent af uddannelsescheferne har inden for de seneste to år ikke været engageret i udviklingsprojekter med virksomheder, som har bidraget til innovation. De resterende har gennemført 
mindst ét projekt i dette tidsrum.

- Det er særligt de små skoler, der involverer sig i udviklingsprojekter med virksomhederne. De store skoler organiserer sig i højere grad i brancheskoler, der målretter skolens kompetencer til virksomhedernes behov.

- 84 procent mener, at det er erhvervsskolernes opgave at bidrage til innovation og vækst i erhvervslivet.

- 16 procent mener, at skolerne alene bør fokusere på uddannelse af elever og kursister.

- Over 80 procent af uddannelsescheferne mener, at samarbejdet styrker fagligheden og erhvervsrelevansen i erhvervsskolernes uddannelsesudbud.

- 75 procent af uddannelsescheferne oplever, at samspillet med virksomhederne styrker elever og kursisters motivation, og 60 procent oplever, at det styrker undervisernes motivation.

Om undersøgelsen: DEA har adspurgt 385 uddannelseschefer på landets 63 erhvervsskoler. 212 har deltaget. Det giver en svarprocent på 55. Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Danske Erhvervsskoler. DEA har alene ansvaret for rapportens indhold og konklusioner.

Kilde: Erhvervsskoler på nyt arbejde - Samspil med virksomheder om innovation og vækst

Landets erhvervsskoler skal arbejde tættere sammen med de små og mellemstore virksomheder. Det er hovedkonklusionen i en ny undersøgelse, som tænketanken DEA offentliggør i dag tirsdag.

Undersøgelsen har kortlagt samarbejdet mellem landets 63 erhvervsskoler og det lokale erhvervsliv. En af konklusionerne er, at mindre end halvdelen af uddannelsescheferne på erhvervsskolerne har arbejdet sammen med nærområdets virksomheder, og at samarbejdet derfor lader en del tilbage at ønske.

Konkret har DEA blandt andet undersøgt, hvor mange af uddannelsescheferne der har været engageret i udviklingsprojekter om innovation med lokale virksomheder. Det har 54 procent, mens 40 procent af cheferne ikke har en strategi for området.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00