DF aflyser stor SU-reform

SU: Regeringens udspil til en stor SU-reform skydes ned af Dansk Folkeparti og forligspartierne. Der er kun udsigt til mindre justeringer af SU'en, der skal belønne hurtigere studerende.
De studerende skal hurtigere igennem deres studietid, og det skal deres SU tilskynde dem til, mener Folketingets partier.
De studerende skal hurtigere igennem deres studietid, og det skal deres SU tilskynde dem til, mener Folketingets partier.Foto: Colourbox.com
Morten Øyen

Vi ønsker ikke, forliget brydes. Man har før oplevet Socialdemokraterne stille sig på bagbenene og alligevel ende med at kunne indgå et forlig. Det er sket før.

Marlene Harpsøe
MF, Dansk Folkeparti
Fakta

Regeringen vil forny SU-systemet med:

- Start-SU samt studiestartslån, så de studerende får mulighed for en god studiestart.

- En kontant bonus til studerende, der starter tidligt og bliver hurtigt færdige med studierne.

- Lån på attraktive vilkår til betaling af studieafgifter for unge, der gerne vil studere i udlandet.

- Forhøjelse af fribeløbet med 2.500 kroner, så studerende i videregående uddannelser får frihed til at tjene flere penge uden at blive modregnet i SU.

- Målretning og fremrykning af 1,08 reglen, så den gælder, når videregående uddannelser påbegyndes inden for et år efter den adgangsgivende eksamen.

- Reduktion af andelen, der optages via kvote 2 på visse uddannelser.

- Begrænsning af SU til den tid, uddannelsen er normeret til. SU'en stoppes efter seks måneders forsinkelse.


Kilde: Videnskabsministeriet
Regeringen har i sit SU-udspil lagt op til en større reform, hvor både "cafépenge" og "fjumreår" skal afskaffes. Men de forslag skydes ned af Dansk Folkeparti, der dermed baner vejen for en noget mindre reform, end den regeringen har lagt op til.

"Vi støtter ikke regeringens forslag sådan som det ligger her. Der skal ændres noget, før vi kan støtte det. Det er f.eks. ikke vores politik at afskaffe SU til hjemmeboende 18-19 årige og det er heller ikke vores politik at afskaffe det såkaldte 'fjumreår'," siger Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe.

Hun er dermed på linje med Socialdemokraterne, SF og De Radikale, der alle har afvist de dele af regeringens udspil.

DF: Vi bryder ikke forlig
Tirsdag starter SU-forhandlingerne i forligskredsen, der tæller alle større partier undtagen Enhedslisten og Liberal Alliance. Og selvom, der op til forhandlingerne har været talt om mulighederne for forligsbrud, så bliver den mulighed afvist fra Dansk Folkeparti.

"Det er ikke noget vi er ude i. Vi ønsker ikke, forliget brydes. Man har før oplevet Socialdemokraterne stille sig på bagbenene og alligevel ende med at kunne indgå et forlig. Det er sket før," siger Marlene Harpsøe og opfordrer Socialdemokraterne, SF og Radikale til at møde forhandlingerne med henblik på en aftale.

"De er jo en del af forligskredsen, så de skal jo med ombord," siger hun.

Hurtigere studerende belønnes
Alle forligspartierne er da også enige om det overordnede mål for reformen: At de unge skal hurtigere igennem uddannelsessystemet, så de kan komme ud og bidrage til at sikre det velfærdssamfund, vi har i dag.

"Vi håber på en reform med en øget incitamentstruktur. Det kunne handle om noget pointsystem eller en økonomisk gulerod, hvis de studerende kommer hurtigere igennem uddannelse og i gang på arbejdsmarkedet," siger Socialdemokraternes SU-ordfører, Kim Mortensen.

Stridspunktet for forhandlignerne bliver derfor, hvor finansieringen til eventuelle belønninger til hurtige studerende skal findes.

"Vi har et ønske om at gøre en forskel på området og ikke et ønske om en lille reform. Men hvor meget vi kan få igennem, bliver så spørgsmålet. Udfordringen bliver at opnå enighed om finansieringen," siger Konservatives Rasmus Jarlov.

SF: Usædvanligt udspil
Og meget tyder på, at det bliver vanskeligt for regeringspartierne at få hele deres udspil igennem.

"Vi går konstruktivt til forhandlingerne, men det er usædvanligt, at regeringen vil finansiere andre velfærdsydelser direkte med SU-midler. Vi opererer normalt inden for rammen. Nogle gange bliver rammen mindre, fordi der er økonomisk krise, og andre gange bliver den større. Men det her er noget nyt," siger SF's Pernille Vigsø Bagge med henvisning til, at regeringen vil bruge afskaffelsen af SU til hjemmeboende 18-19 årige til mere undervisning i folkeskolen.

Det vil oppositionspartierne ikke bakke op om, og Pernille Vigsø Bagge tror derfor kun på en mindre reform.

"Jeg tror der kommer en lille reform, hvor vi tilskynder til, at studerende bliver hurtigere færdig med studiet," siger hun.

S med række forslag
Den udlægning deler man hos Socialdemokratnerne.

"Vi har en række forslag til forhandlingerne, vi gerne vil møde op med. Så man kan sige, at hvis regeringen ærligt mener, at det her handler om at få flere unge til at tage en uddannelse og få flere til at tage en uddannelse hurtigere, så er vi positive," siger Kim Mortensen.

Han regner heller ikke med, at SU-forliget bliver brudt.

"Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at regeringen bryder forlig i tide og utide," siger han.

R: Aftale kan nås hurtigt
Hos Radikale Venstre mener man ligefrem, at forhandlingsforløbet kan blive kort.

"Vi går konstruktivt ind til forhandlingerne. Så hvis regeringen vil have en reform igennem og dermed også vil være med til at lave kompromiser, så kan forhandlingerne gå relativt hurtige," siger Marianne Jelved.

Hun understreger, at oppositionspartierne ikke er med på forringelser af SU'en.

"Men vi vil gerne være med til at se om man kan indrette systemet mere hensigtsmæssigt. F.eks. har regeringen et forslag om at give et større lån, når man starter studiet, og sådanne ting er vi indstillet på at bidrage til. Vi er ikke imod at lave om på tingene, men vi køber ikke alt, regeringen har spillet ud med," siger Marianne Jelved.

SU-forhandlingerne i forligskredsen starter tirsdag 23. november.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Pernille Vigsø Bagge

Formand, Præsteforeningen, sognepræst, Løgstør, Aggersborg, Kornum og Løgsted Sogne
cand.theol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00