Erhvervsskoler frådser med løn til lederne

IMAGE: De kriseramte erhvervsskoler bryder regler på stribe og frådser med både cheflønninger, repræsentation og tjenesterejser, afslører undersøgelse fra Rigsrevisionen. Undervisningsministeren vil nu skærpe tilsynet med skolerne.

Direktøren for Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, ærgrer sig over, at sagen med fråds og fejl nu stempler landets erhvervsskoler.<br><br>
Direktøren for Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, ærgrer sig over, at sagen med fråds og fejl nu stempler landets erhvervsskoler.

Foto: Danske Erhvervsskoler
Erik Bjørn Møller

Så synes man måske ikke helt, at man får løn som fortjent, sådan i bred forstand, og så kan man fristes til at belønne sig selv, måske især hvis man synes, man i forvejen har en lidt trøsteløs tilværelse, fordi det er nemmere at få elever trukket ind på gymnasierne end på erhvervsskolerne.

Peder Larsen (SF)
Formand for statsrevisorerne
Fakta
Rigsrevisionens undersøgelse viser blandt andet:
1. I knap halvdelen af de gennemgåede sager var der fejl vedr. ledernes løn- og ansættelsesvilkår.
2. I hver sjette sag var der fejl i pensionsindbetalinger.
3. I hver tredie sag var der fejl i resultatlønskontrakter.
4. I hver fjerde sag har skolerne brudt reglerne om bemyndigelse om rammerne for at forhandle cheflønstillæg.
5. I hver femte sag har skolerne ikke overholdt statens rejseregler.
Der er i alt 90 erhvervsskoler i Danmark. De omfatter AMU-centre, SOSU-skoler, handelsskoler, tekniske skoler, landbrugsskoler og kombinationsskoler. Rigsrevisionen har udtaget en stikprøve på 25 af de 74 erhvervsskoler, der anvender statens lønsystem. Undersøgelsen omfatter de 15 største erhvervsskoler i landet samt 10 tilfældigt udvalgte. Den største skole har over 5.000 årselever og et årligt lønforbrug på 450 mio. kr.
Formålet med Rigsrevisionens kulegravning har været at klarlægge, om ledelsens løn- og ansættelsesvilkår på erhvervsskolerne lever op til gældende love og regler på området – og at klarlægge, om skolernes forvaltning af tjenesterejser, repræsentation og kørsel lever op til gældende love og regler, og "om skolerne har udvist skyldige økonomiske hensyn ved forvaltning af områderne."
Undersøgelsen blev sat i værk, efter at det i 2013 viste sig, at erhvervsuddannelser systematisk begik fejl ved udbetaling af timeløn og overarbejde til medarbejdere.

Mens landets kriseramte erhvervsskoler kæmper med stort elevfrafald og nye truende millionbesparelser, holder de sig ikke tilbage med at frådse med penge til lønninger, pension og særlige vederlag til skolernes øverste ledere.

Erhvervsskolernes forvaltning er nemlig så gennemsyret af fejl og brud på regler, at cheflønningerne i mange tilfælde nærmest minder om et tag selv-bord.

Frådseriet, der også omfatter tjenesterejser med for dyre hoteller, udokumenterede repræsentationsudgifter og kørselsrefusion, er så markant, at Rigsrevisionen nu slår alarm på grund af erhvervsskolernes ”manglende sparsommelighed.”

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00