Debat

Erhvervsskoler: Vi har brug for alle motiverede voksne

REPLIK: Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier ønsker ikke fratage VUC opgaver, skriver direktør Lars Kunov i en replik til VUC. Men han opfordrer politikerne til også at give erhvervsskolerne mulighed for at udbyde korte opkvalificeringsforløb med fokus på det erhvervsrettede.

Foto: Danske Erhvervsskoler
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Kunov
Direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Fakta
Giv din mening til kende!
Send et indlæg til [email protected]

VUC gør et væsentligt stykke arbejde i opkvalificering af voksne, og det skal de naturligvis fortsat gøre – også i forhold til de voksne, der vil fortsætte på en erhvervsuddannelse.

Derfor lægger jeg ikke op til at fratage VUC en opgave. Jeg opfordrer bare politikerne til også at give erhvervsskolerne mulighed for at udbyde korte opkvalificeringsforløb med fokus på det erhvervsrettede. Hvad er det saglige argument for, at erhvervsskolerne ikke må tilbyde de voksne, der ved, hvad de vil, og som kun mangler et lille alment løft for at bestå adgangskravene, at blive opkvalificeret i et erhvervspædagogisk miljø?

Faglige kurser motiverer
Det er jo ikke nogen hemmelighed, at en del voksne – ofte mænd – er lettere at motivere til alment opkvalificering i dansk og matematik, når det kombineres med faglige kurser. Det giver pludselig mening at lære teori, som er koblet til praksis.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at en del voksne – ofte mænd – er lettere at motivere til almen opkvalificering i dansk og matematik, når det kombineres med faglige kurser.

Lars Kunov
Direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Den erfaring har vi allerede gjort os fra efteruddannelsesområdet. For den gruppe kan det også være et spørgsmål om ja eller nej til uddannelse, afhængig af hvilken uddannelsesinstitution de skal starte på. Det er nu engang nemmere for den 35-årige ufaglærte at sige til vennerne, at han skal starte på teknisk skole for at blive industritekniker – og så behøver han jo ikke gøre så meget ud af, at han i virkeligheden starter med et opkvalificeringsforløb i første omgang.

Attraktive tilbud til voksne
EVA’s nye rapport om euv bekræfter, at der er hårdt brug for at tiltrække langt flere voksne. Det bekræftes, at alt for få voksne har valgt en erhvervsuddannelse det seneste år. Og tilbagegangen på erhvervsuddannelserne modsvares ikke af den øgede aktivitet på VUC.

Så flere voksne er altså slet ikke gået i gang med en uddannelse. Dem er vi nødt til at skabe et nyt og attraktivt tilbud til.

Et målrettet forløb skal derfor både indeholde almene kompetencer og faglige kompetencer, som svarer til dem, de unge får på grundforløb 1. Grundforløb 2 på en række uddannelser stiller nemlig så høje krav, at det ikke er tilstrækkeligt at have bestået folkeskolens afgangsprøve for at klare dem. Derfor bør et opkvalificeringsforløb altså i lige så høj grad indeholde elementer fra grundforløb 1.

Når vi argumenterer for skolernes overlevelse, handler det alene om, at virksomhederne og de voksne har brug for, at vi kan opretholde udbuddet af erhvervsuddannelser over hele landet. Og det kan vi kun, hvis vi kan tiltrække elever til erhvervsuddannelserne. Lige nu ser det rigtig svært ud, så lad os nu få lov at udbyde attraktive tilbud, der appellerer til alle de motiverede voksne elever til gavn for virksomhederne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Kunov

Rådgiver, KunovConsult, fhv. direktør, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
major (1997), cand.jur. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00