Folkeskole-fravalg bekymrer ministeren

SKOLEVALG: Andelen af elever i de frie grundskoler stiger. Udviklingen truer ikke folkeskolen, mener undervisningsministeren, som alligevel er bekymret over forældres folkeskole-fravalg.

"Jeg er bekymret for, at for mange borgere ikke oplever, at folkeskolen bidrager med nok kvalitet," siger undervisningsminister Merete Riisager (LA). 
"Jeg er bekymret for, at for mange borgere ikke oplever, at folkeskolen bidrager med nok kvalitet," siger undervisningsminister Merete Riisager (LA). Foto: Emil Hougaard/Scanpix
Tyson W. Lyall

Vi politikere har ting, vi gerne vil med folkeskolen, men hvis ikke vores vision deles af borgerne, så skal vi vide det.

Merete Riisager (LA)
Undervisningsminister

2,7 procentpoint.

Så meget er andelen af elever på de frie grundskoler steget med siden 2010/11. I den samme periode er andelen af elever i folkeskolen faldet med 2,3 procentpoint.

Det er ikke i sig selv et problem, at elever og forældre vælger de frie grundskoler til, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Dokumentation

Konklusioner fra Undervisningsministeriets notat om vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler fra 18. april 2017:

  • På de frie grundskoler er andelen af elever steget med 2,7 procentpoint siden 2010/11, og i den tilsvarende periode er andelen af elever på folkeskolen faldet med 2,3 procentpoint.
  • Fra folkeskolen skifter omkring 10.000 elever årligt til en fri grundskole undervejs i skoleforløbet. Det svarer til ca. 2 procent af folkeskoleeleverne, og det har ligget stabilt siden 2010.
  • Mellem 4.000 og 5.000 elever skifter årligt fra en fri grundskole til en folkeskole, hvilket svarer til 4-5 procent af eleverne på de frie grundskoler.
  • De fleste skift sker på 6. klassetrin fra både folkeskoler og frie grundskoler.
  • Det er især forældre med videregående uddannelser, der vælger en fri grundskole.
  • Andelen af elever, der skifter fra folkeskolen til en fri grundskole øges i takt med forældrenes uddannelse – jo længere forældreuddannelse, desto oftere skift mod frie grundskoler.
  • På frie grundskoler ses en modsatrettet tendens – jo lavere forældreuddannelse, desto oftere skift til en folkeskole.

Kilde: Undervisningsministeriet


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00