”For det første skal danskerne tage efteruddannelse mere alvorligt”

Q&A: Voksen-, efter- og videreuddannelse er uden prestige, mener Stina Vrang Elias, formand for den ekspertgruppe, som tirsdag offentliggør anbefalinger til et bedre VEU-system. Vi stillede forud for offentliggørelsen en række spørgsmål om det manglende fokus på området.

VEU fylder utrolig lidt i den politiske debat. Det er paradoksalt i lyset af, hvor meget vi taler om forandringer på arbejdsmarkedet, siger Stina Vrang Elias. Her fotograferet på Marienborg i maj 2016.
VEU fylder utrolig lidt i den politiske debat. Det er paradoksalt i lyset af, hvor meget vi taler om forandringer på arbejdsmarkedet, siger Stina Vrang Elias. Her fotograferet på Marienborg i maj 2016.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Tyson W. Lyall

Man kan bare sige, at efter- og videreuddannelse slet ikke er en naturlig del af uddannelsesdebatten

Stina Vrang Elias
Direktør, DEA

For mange danskere mener ikke, at de har behov for mere efteruddannelse.

Det skyldes blandt andet, at voksen-, efter- og videreuddannelserne ikke har prestige, mener direktør for tænketanken DEA, Stina Vrang Elias.

Som formand for regeringens VEU-ekspertgruppe har det netop været hendes opgave at komme med anbefalinger til, hvordan området kan gøres bedre.

Dokumentation

Fakta om ekspertgruppen

I august 2016 indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale om kvalificeret arbejdskraft og praktikpladser. Her aftalte man at udsætte trepartsdiskussionen om voksen-, efter- og videreuddannelse til foråret 2017.

Regeringen nedsatte i den sammenhæng en ekspertgruppe, som tirsdag kommer med anbefalinger til et mere fleksibelt, målrettet og bæredygtigt VEU-system.

Den forhenværende SFI-direktør Jørgen Søndergaard blev oprindelig udpeget som formand. Han trak sig i januar fra posten og overlod den til Stina Vrang Elias.

Efter Jørgen Søndergaards afsked bestod gruppen af:

  • Stina Vrang Elias, direktør ved DEA (formand)
  • Nicolaj Kristensen, professor ved KORA
  • Hanne Shapiro, innovationschef ved Teknologisk Institut
  • Kjeld Møller Pedersen, professor ved Syddansk Universitet, formand for VEU-rådet
  • Morten Binder, direktør i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00