Gymnasier vil overtage 10. klasse

KONKURRENCE: Gymnasierne mener, at de kan være bedre end grundskolen til at gøre eleverne fra 10. klasse uddannelsesparate - og lægger nu billet ind på at undervise 10. klasserne. Minister vil afvente evaluering.

De almene gymnasier mener, at de kan være bedre til at gøre eleverne i 10. klasse mere uddannelsesparate.
De almene gymnasier mener, at de kan være bedre til at gøre eleverne i 10. klasse mere uddannelsesparate.Foto: colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Mange af dem, som kommer fra uddannelsesfremmede hjem, spejler sig også i gymnasieeleverne og siger til sig selv, at kan de gøre det, så kan de også selv gøre det.

Marianne Munch Svendsen
Rektor på Odsherred Gymnasium

For at sikre dygtigere og mere uddannelsesparate elever vil landets almene gymnasier nu konkurrere med folkeskolen og erhvervsskolerne om at overtage undervisningen af 10. klasses-elever.

Det sker, efter at evalueringsinstituttet EVA for nylig fastslog, at grundskolerne ikke er gode nok til at gøre de ældste folkeskoleelever godt klar til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Men det ligger ikke umiddelbart i tråd med lovgivningen, at de almene gymnasier i dag kan udbyde 10. klasse, som det for eksempel er tilfældet med erhvervsuddannelsernes eud10 – og rektorernes forening, Danske Gymnasier, kræver nu lige vilkår blandt ungdomsuddannelserne til at udbyde undervisning af 10. klasserne.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00