Debat

Handelsskole: Gymnasier er langtfra ligestillede

DEBAT: Direktør for handelsskolen Niels Brock mener sagtens, at Danske Gymnasier kan opretholde undervisningskvaliteten trods færre penge. Hun ser ændringen af undervisningstaxameteret på HHX og STX som et skridt på vejen, men ikke som ligestilling. 

Anya Eskildsen har fået armene ned igen efter regeringen besluttede at udligne forskellen mellem&nbsp;STX og&nbsp;HHX i&nbsp;undervisningstaxameteret. Omprioriteringsbidraget kommer nemlig til at ramme HHX.&nbsp;<br>
Anya Eskildsen har fået armene ned igen efter regeringen besluttede at udligne forskellen mellem STX og HHX i undervisningstaxameteret. Omprioriteringsbidraget kommer nemlig til at ramme HHX. 
Foto: Pressefoto, Niels Brock
Sara Ridder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anya Eskildsen
Direktør, handelsskolen Niels Brock

Altinget skriver, at landets erhvervsskoler har armene i vejret over, at undervisningstaxameteret på HHX og STX i sidste uge blev ligestillet. Nok er vi glade for, at politikerne langt om længe har prioriteret handelsgymnasiet, men armene er såmænd allerede kommet ned igen.

Som det også fremgår af artiklen, er forskellen i undervisningstaxameteret mellem STX og HHX nok tilnærmet hinanden, men ikke blevet ligestillet. Så langtfra endda.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Det, som regeringen offentliggjorde i sidste uge var, at den del af taxameterforskellen mellem de to gymnasieretninger, der vedrører løn- og arbejdsvilkår blev udjævnet, fordi lærerne på HHX i 2013 fik samme overenskomst som lærerne på STX.

Vi har fået armene ned igen på landets handelsskoler.

Anya Eskildsen
Direktør for handelsskolen Niels Brock

Stadig forskel
Men der er stadig over 2000 kr. i forskel pr. årselev alene på undervisningstaxameteret. Tager man alle taxametre med (fælles, bygning, færdiggørelse, A-fags tilskud), er der stadig ca. 6.500 kr. i forskel på, hvad staten giver til en STX-elev i forhold til en HHX-elev.

Jeg synes, det er en væsentligt nuance at få med i ”udligningsdiskussionen”. Forskellen er blevet lidt mindre, men langtfra udlignet.

Derfor er det noget pjank at høre på Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Danske Gymnasier, når hun – også ifølge Altinget – ikke kan garantere for kvaliteten af undervisningen i det almene gymnasium fremover på grund af besparelserne på STX-taxameteret.

Kvaliteten kan opretholdes
På Niels Brock har vi år efter år forbedret de faglige resultater og antallet af elever, der efterfølgende begynder på en videregående uddannelse. Vi er tæt på at nå STX-niveau, og vi når det formodentlig i indeværende skoleår.  

Som sektor løber de fleste handelsskoler kun lige rundt og har ikke meget økonomisk luft til særlige aktiviteter og lærernes efteruddannelse. Og vi har slet ikke de overskudsgrader, som mange almene gymnasier leverer år efter år, takket været deres høje taxametre.

Men vi slækker ikke på fagligheden. Så jeg kan berolige formanden for de almene gymnasier: Det kan godt lade sig gøre at lave god undervisning for det taxameter, som STX nu står til at få.

På HHX får vi ikke en eneste krone mere i forhold til i dag, selv om undervisningstaxameteret nu ser ud til at blive justeret. Stigningen, som træder i kraft i 2017, svarer til ca. fire pct. af taxameteret. Men i 2017 står vi samtidig til at miste samme fire pct. i det omprioriteringsbidrag, der rammer alle uddannelser. 

Så som sagt: Vi har fået armene ned igen på landets handelsskoler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00