Hver anden midtjyske virksomhed mangler nu dygtige hænder

FLASKEHALSPROBLEMER: 42 procent af de danske industrivirksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft, viser ny undersøgelse. Praktikpladsmangel har udtørret forsyningskæden, mener Dansk Metal.

Industriteknikeren Kenneth fra Rødovre-virksomheden Top Gears. Hans slags er en mangelvare på mange danske virksomheder.<br>
Industriteknikeren Kenneth fra Rødovre-virksomheden Top Gears. Hans slags er en mangelvare på mange danske virksomheder.
Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Industriteknikere, klejnsmede og andre faglærte har for længst lagt krisen bag sig og har nu kronede dage i industrien. Men der er alt for få af dem, så mange virksomheder begynder at få svært ved at skaffe den kvalificerede arbejdskraft, der skal til, for at produktionen kan holde trit med efterspørgslen.

Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Metal har foretaget blandt 609 af forbundets tillidsrepræsentanter i industrien.

42 procent vurderer, at den virksomhed, de arbejder på, er udfordret af mangel på arbejdskraft. Det er en markant stigning siden sidste år, hvor 37 procent af virksomhederne havde svært ved at skaffe dygtige hænder.

Dokumentation

Undersøgelsen

Dansk Metal har foretaget en elektronisk rundspørge blandt 1.076 tillidsrepræsentanter i industrien. 609 har deltaget, hvilket giver en svarprocent på 57. Undersøgelsen er afsluttet april 2016. Tilsvarende undersøgelser er foretaget i 2014 og 2015.

Hvor mange virksomheder er udfordret af mangel på kvalificeret arbejdskraft? 

2014 36 pct.
2015 37 pct.
2016 42 pct.

Mangelen på kvalificeret arbejdskraft er mest udbredt i Jylland - nærmere bestemt Midtjylland, hvor 48 procent vurderer, at deres virksomhed har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det er en stigning på 8 procent siden 2015.

Hvilken type faglært mangler virksomhederne?

Industriteknikere/maskinarbejdere 51 pct.
Smede og klejnsmede 45 pct.
Automatikteknikere 24 pct.
Svejsere 24 pct.
Elektronikfagteknikere 15 pct.
Andre faglærte 13 pct.
Værktøjsmagere 13 pct.
Mekanikere 9 pct.
IT supporter/datatekniker 5 pct.

Flere svar har været muligt, derfor overstiger andelen sammenlagt 100 procent.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00