Ingen fordelsbonus for elektrikerlærlinge

PROBLEM: Til trods for at installationsbranchen ligger helt i top, når det gælder om at skaffe lærepladser, og trods de kommende års behov for flere elektrikere, kan elektrikeruddannelsen ikke blive godkendt som ”fordelsuddannelse”.

Trods popularitet og mange uddannelsesaftaler kan elektrikeruddannelsen ikke udløse bonus som "fordelsuddannelse."
Trods popularitet og mange uddannelsesaftaler kan elektrikeruddannelsen ikke udløse bonus som "fordelsuddannelse."Foto: Liselotte Sabroe
Erik Bjørn Møller

Derfor er det også stærkt problematisk, at elektrikeruddannelsen ikke har mulighed for at blive godkendt som fordelsuddannelse ud fra de kriterier, undervisningsministeriet har opstillet.

Tina Voldby
Underdirektør i Tekniq
Fakta
Erhvervsorganisationen TEKNIQ repræsenterer 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger 42.000 medarbejdere og har en årlig omsætning på 47 milliarder kroner. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer, primært inden for det autoriserede område.  

Trods udsigten til en mangel på op mod 7.000 elektrikere frem mod 2025, vil det ifølge brancheorganisationen Tekniq - der repræsenterer de danske installationsvirksomheder - ikke være muligt for netop elektrikeruddannelsen at blive godkendt som fordelsuddannelse.

Som en konsekvens af trepartsaftalen skal en status som såkaldt ”fordelsuddannelse” være med til at tiltrække flere unge og voksne til de erhvervsuddannelser, hvor der bliver størst behov for arbejdskraft de kommende år. Samtidig belønnes de arbejdsgivere, der opretter lærepladser til elever inden for disse uddannelser.

”Vi anerkender fuldt ud, at fordelsuddannelser med mulighed for bonus er lavet for at skabe en adfærdsændring – dels så der oprettes flere praktikpladser generelt og dels oprettes flere praktikpladser inden for uddannelser, hvor der vil blive mangel på arbejdskraft,” vurderer Tina Voldby, underdirektør hos Tekniq.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00