Krævende kursister presser VUC

BAGGRUND: Kursisterne på VUC er blevet yngre i de seneste år, og deres faglige og personlige kompetencer er blevet ringere end tidligere. Det fastslår en ny undersøgelse fra EVA, som samtidig understreger, at der er behov for nye undervisningsmetoder på centrene.
En stor del af kursisterne på VUC har svagere faglige forudsætninger end tidligere, viser ny undersøgelse fra EVA.
En stor del af kursisterne på VUC har svagere faglige forudsætninger end tidligere, viser ny undersøgelse fra EVA.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

En del af kursistgruppen har nogle svagere forudsætninger end tidligere, og de fylder meget i den daglige undervisning. Deres faglige niveau er lavere, og de kan til tider være inaktive i undervisningen.

Vicki Facius
Specialkonsulent hos EVA
Fakta

Hvad er VUC?

VUC er forkortelsen for ”Voksenuddannelsescenter”.

Der findes 31 af rundt om i hele landet, og VUCs uddannelser spænder lige fra ungdomsuddannelse på gymnasialt niveau (toårigt HF) til almen uddannelse for voksne og unge, der ønsker at supplere og styrke fx deres matematik og dansk færdigheder fra folkeskolen og ordblindeundervisning.


Kilde: vuc.dk
Der er blevet langt mellem de gråhårede folkepensionister og videnbegærlige efterlønnere, der gerne vil pudse deres engelskkundskaber eller historie-paratviden af, på landets voksenuddannelsescentre (VUC).

Aldersgennemsnittet for kursisterne på hf-enkeltfagene og avu-forløbene er nemlig faldet markant i de seneste år. Samtidig er kursisternes faglige, personlige og sociale kompetencer blevet langt ringere end for blot fem år siden, og det stiller store krav til undervisningen og lærernes kompetencer.

Det fastslår en ny undersøgelse, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har stået bag.

"En del af kursistgruppen har nogle svagere forudsætninger end tidligere, og de fylder meget i den daglige undervisning. Deres faglige niveau er lavere, og de kan til tider være inaktive i undervisningen. Desuden har flere kursister nederlag fra tidligere skoleforløb, og nogle kommer med markante personlige og sociale problemstillinger," siger specialkonsulent Vicki Facius, der har stået bag undersøgelsen, og fortsætter:

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00