Lærere skal lære at bruge skak i undervisningen

LÆRING: Folkeskolelærere skal nu på skolebænken for at lære at bruge skak i undervisningen. Det gør eleverne bedre til at læse,  regne og koncentrere sig. A.P. Møller Fonden støtter med 3,7 millioner kroner.

Brug af skak i undervisningen øger elevernes koncentration og gør dem bedre til at læse og regne, viser erfaringer fra Aarhus.
Brug af skak i undervisningen øger elevernes koncentration og gør dem bedre til at læse og regne, viser erfaringer fra Aarhus.Foto: Pressefoto/Dansk Skoleskak (DSS)
Sara Ridder

Skak i skolen giver ro på stolen, og samtidig bliver eleverne bedre til matematik.

Mikkel Nørgaard
Programleder i Dansk Skoleskak
Fakta
VIA University College Aarhus skal udvikle uddannelsen, kommunerne bidrager –  ud over 1,1 millioner kroner –  med pædagog- og lærertimer, mens A. P. Møller Fonden som en del af Folkeskoledonationen støtter projektet med 3,7 millioner kroner.

De 10 kommuner, der deltager, er: Skanderborg, Aalborg, Haderslev, Herlev, Hillerød, Horsens, Hvidovre, Randers, Silkeborg og Vejle. 

Dansk Skoleskak (DSS) arbejder for øget læring og uddannelse og er startet af skoleledere, -lærere og -elever. 

Skoleskak tilbydes i dag på over 450 skoler i 90 kommuner.

Skak hjælper børn til at koncentrere sig og gør dem bedre til matematik. Det viser dansk og udenlandsk forskning, og derfor sendes folkeskolelærere fra en række af landets kommuner på efteruddannelse i, hvordan skakspillet kan bruges som læringsmetode.

Kompetenceudvikling af skoleskaklærere, eller mere mundret KAS, er navnet på den nye uddannelse, der skal træne folkeskolelærere i at anvende skak som led i matematikundervisning eller som en del af understøttende undervisning, der blev introduceret med folkeskolereformen.

Større koncentration
10 kommuner har indgået samarbejde med Dansk Skoleskak, A. P. Møller Fonden og VIA University College i Aarhus om at følge forskningsresultater, der viser, at skak forbedrer børns matematikkundskaber, læsefærdigheder og evne til at koncentrere sig.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00