Mange hf'ere går på universitetet

REFORM: Flere hf-studenter end hidtil oplyst går videre på universitetet, og derfor kan det få store konsekvenser, hvis en gymnasiereform begrænser hf'ernes adgang til lange videregående uddannelser, påpeger KVUC-rektor. * Præcisering fra Undervisningsministeriet tilføjet.

Rektor Søren Fersløv Andersen, KVUC, appellerer til politikerne om ikke at begrænse hf'ernes adgang til de videregående uddannelser.
Rektor Søren Fersløv Andersen, KVUC, appellerer til politikerne om ikke at begrænse hf'ernes adgang til de videregående uddannelser.
Erik Bjørn Møller

Universitetsfrekvensen blandt hf'ere er betydeligt større end det, som den offentlige debat om en gymnasiereform hidtil har givet indtryk af.

Det påpeger rektor Søren Fersløv Andersen fra KVUC i København, efter at institutionen har kulegravet tallene fra den koordinerede tilmelding.

”Vores tal viser, at det kan få store konsekvenser for mange unge voksne, hvis gymnasiereformen ender med at indføre et hf-light, der begrænser adgangen til de lange videregående uddannelser,” siger Søren Fersløv Andersen.

Baggrunden for fokuseringen på antallet af hf'ere, der går videre på lange, videregående uddannelser er, at regeringen i sit udspil til en gymnasiereform har lagt op til, at hf ikke længere automatisk skal give adgang til universitetsuddannelser.

KVUC er den største enkeltleverandør af studenter til Københavns Universitet.

Søren Fersløv Andersen
Rektor for KVUC

Over 30 procent på universitetet
I den efterfølgende debat har uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) præsenteret tal, der viser, at hver tiende af de optagne studerende på universiteterne har en hf-uddannelse.

Tallene er korrekte, understreger KVUC-rektoren – men når man ser på, hvor stor en andel af hf'erne i Danmark, der søger ind på en videregående uddannelse via den koordinerede tilmelding, tegner der sig et noget andet billede, påpeger han.

Over 30 procent af hf'erne søger ind på universitetet, og over 30 procent af de optagne hf'ere optages på en universitetsuddannelse. Og dermed står det klart, at universitetsfrekvensen blandt hf'ere er ”betydeligt højere end de hidtidige tal, vi er blevet præsenteret for," lyder det fra rektor Søren Fersløv Andersen.

Han oplyser samtidig, at KVUC's hf'ere har nogle af landets højeste karakterer.

Største enkeltleverandør til KU
”Hele 48 procent af vores hf-studenter tager en lang videregående uddannelse. KVUC er den største enkeltleverandør af studenter til Københavns Universitet, og KVUC's hf-kursister har et af landets højeste karaktergennemsnit. Resultaterne taler for sig selv. Hf skal stadig åbne dørene til alle videregående uddannelser,” siger Søren Fersløv Andersen.

Han mener især, at regeringens reformudspil vil ramme mønsterbrydere.

”Med forslaget om at begrænse hf-uddannelsens adgangsgivende kompetence vil reformudspillet være en de facto devaluering af hf-uddannelsen. Det vil ramme mønsterbryderne hårdere end et adgangskrav på 4,” siger KVUC-rektoren.

Hertil kommer, at mange hf-kursister har en eller flere afbrudte uddannelser bag sig. 48 procent af kursisterne på de toårige hf-linjer har en afbrudt ungdomsuddannelse bag sig, enten en erhvervsuddannelse eller det almene gymnasium.

”Hf-uddannelsen får dermed en stor gruppe af unge tilbage i uddannelsessporet. Mange af dem ville formentlig aldrig gennemføre en uddannelse på gymnasialt niveau, hvis de ikke havde haft hf som en mulig vej at gå,” lyder budskabet fra Søren Fersløv Andersen til de forhandlende politikere.

* Men Undervisningsministeriet, der også har modtaget KVUC-tallene, har indvendinger til konklusionerne fra KVUC.

"Tallene fra den koordinerende tilmelding, som viser, at knap 30 procent læser visere på universitetet, forholder sig kun til den gruppe, der læser videre - både hf-studenter og studenter fra hf-enkeltfag. Ser man i stedet på en hf-studenterårgang (her 2012) og ikke medtager hf-enkeltfag, er 13 procent i gang med en akademisk uddannelse, to år efter de er blevet studenter, mens 45 procent af hf-studenterne ikke er i gang med en videregående uddannelse, 33 procent læser en professionsbachelor, og otte procent er i gang med en erhvervsakademiuddannelse," pointeres det fra Undervisningsministeriet.

* Præcisering tilføjet mandag klokken 16:20.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00