Minister vil bremse gymnasieelever i at snyde

AFSLØRING: Undervisningsministeren er bekymret over omfanget af gymnasieelever, der snyder til eksamen og bebuder nye initiativer for at bremse snyderiet. 143 elever blev bortvist for snyd sidste år.

Gymnasieelever snyder blandt andet med misbrug af internettet og ved at bytte USB-stik med klassekammerater under prøverne.
Gymnasieelever snyder blandt andet med misbrug af internettet og ved at bytte USB-stik med klassekammerater under prøverne.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Med en række opstramninger vil undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) gøre det sværere for landets gymnasieelever at snyde sig til gode karakterer ved eksamener.

Det skyldes en stigende bekymring blandt både institutioner og lærere, der mistænker gymnasieelever for i tiltagende grad at snyde ved eksamener – blandt andet med plagiat og misbrug af internettet til kommunikation og søgning efter materialer.

329 formodninger om snyd
Den voksende bekymring har fået Undervisningsministeriet til at gennemføre en undersøgelse blandt i alt 218 skoler for at afdække snyderiets omfang.

Her fremgår det, at landets gymnasier sidste år registrerede i alt 329 formodninger om elevsnyd ved især skriftlige, men også mundtlige, eksamener.

For nogle skoler er snyd et reelt problem, og jeg modtager løbende henvendelser fra lærere og institutioner, der er bekymrede over omfanget af snyd i den daglige undervisning og ved prøverne.

Ellen Trane Nørby (V)
Undervisningsminister

Mistankerne medførte, at i alt 143 elever blev bortvist fra eksamen. Tallene skal ses i sammenhæng med, at der i den pågældende periode blev afviklet i alt 550.000 skriftlige og mundtlige prøver.

Undervisningsministeriet vil endnu ikke løfte sløret for, hvad de nye initiativer, der skal bremse snyderiet, mere konkret kommer til at gå ud på.

Minister: Et reelt problem
Men ministeren understreger, at hun tager sagen alvorligt.

”For nogle skoler er snyd et reelt problem, og jeg modtager løbende henvendelser fra lærere og institutioner, der er bekymrede over omfanget af snyd i den daglige undervisning og ved prøverne. Det er en bekymring, jeg tager alvorligt, og jeg vil derfor i den kommende tid i dialog med sektoren igangsætte en række initiativer, der skal være med til at bekæmpe snyd i de gymnasiale uddannelser,” lyder det fra Ellen Trane Nørby.

Undervisningsministeriets afdækning viser desuden, at 43 procent af de adspurgte skoler ikke har registreret hverken mistanke om snyd eller bortvisninger. 57 procent af skolerne har derimod registreret ét eller flere tilfælde.

Nye undersøgelser på vej
Mistanken om snyd ved en prøve kan for eksempel opstå hos bedømmerne, som ved de skriftlige prøver typisk er to eksterne censorer, og ved de mundtlige prøver en lærer og en censor. Hvis formodningen efterfølgende bekræftes, og handlingen har fået – eller ville kunne få – betydning for bedømmelsen, skal institutionen bortvise eleven fra prøven, fremgår det af Undervisningsministeriets notat om undersøgelsen.

Ministeriet har nu iværksat en tilsvarende undersøgelse af snyd i forbindelse med studieretningsprojektet (SRP) og større skriftlige opgave (SSO) på gymnasierne.

Ud over plagiat og misbrug af nettet er det især brug af programmer som for eksempel oversættelsesprogrammer, som eleverne snyder med. Hertil kommer også ”uretmæssig brug af mobiltelefon” og kommunikation mellem eksaminander under prøverne. Ikke bare ved ombytning af sedler som i gamle dage – men også ved ombytning af USB-stik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00