Ny analyse: Erhvervsskoler ignorerer bonus og skaffer for få i praktik

PRAKTIKMANGEL: Bonusordning har spillet fallit, konkluderer DA på baggrund af ny analyse. Skolerne kunne skaffe 5.000 praktikpladser, hvis de var bedre til at hjælpe deres elever, vurderer arbejdsgiverne.

4.206 elever manglede ved den seneste opgørelse i juli praktikplads. 8.554 elever var samtidig i gang med en uddannelse ved brug af skolepraktik.
4.206 elever manglede ved den seneste opgørelse i juli praktikplads. 8.554 elever var samtidig i gang med en uddannelse ved brug af skolepraktik.Foto: Colourbox
Søren Elkrog Friis

Vi må konstatere, at bonusordningen er for uambitiøs. Tre ud af fire skoler når over målet om 90 procent. Det tyder jo på, at målet er sat for lavt.

Maria Bille Høeg
Chefkonsulent, DA

Vi skal have flere praktikpladser, og i samarbejde med arbejdsmarkedets parter ser jeg gerne på, om tilskudsordninger eventuelt kan skrues sammen på en anden og bedre måde.

Ellen Trane Nørby
Undervisningsminister (V)
Fakta
Fakta om praktikpladsbonus
  • Erhvervsskolerne modtager det såkaldte praktikpladstaxameter efter konkret ansøgning til Undervisningsministeriet.
  • I 2015 udgør bonussen 7.100 kr. pr. elev, der indgår en uddannelsesaftale med en virksomhed.
  • Bonussen pr. aftale fordobles til 14.200 kr., når skolen passerer 90 pct. af skolens aftaler sidste år.
  • Tilskuddet udbetales både for ordinære aftaler, korte aftaler, kombinationsaftaler og restuddannelsesforhold efter skolepraktik eller ordinær aftale.
  • Derimod udbetales ikke tilskud for elevers virksomhedsforlagte undervisning eller delaftaler i forbindelse med skolepraktik.
  • I 2015 er der afsat mere end 200 mio. kr. til praktikpladsbonus.

Den anklagende finger peger ofte på arbejdsgiverne, når ansvaret for mangel på praktikpladser skal placeres. Men nu vender Dansk Arbejdsgiverforening (DA) fingeren mod erhvervsuddannelserne.

Hvis alle skoler lagde sig lige så meget i selen for at hjælpe eleverne med at skaffe en praktikplads, som de ti bedste skoler gør i dag, ville det resultere i 5.000 ekstra praktikpladser.

Det vurderer DA på baggrund af en ny Rambøll-analyse af skolernes såkaldte praktikpladsopsøgende arbejde.

Dokumentation

Erhvervsskolernes praktikpladsopsøgende indsats

Erhvervsskolerne har det overordnede ansvar for formidlingen af praktikpladser og det praktikpladsopsøgende arbejde. Skolerne skal etablere et hensigtsmæssigt samarbejde både indbyrdes og med de faglige udvalg om formidlingsopgaven. De skal f.eks. opsøge både godkendte og ikke-godkendte praktikvirksomheder med henblik på at tilvejebringe praktikpladser til søgende, der ikke selv har kunnet skaffe sig en praktikplads.

Der er stor forskel på, hvordan de enkelte skoler griber formidlingsopgaven an og forankrer det praktikpladsopsøgende arbejde. Nogle skoler forankrer indsatsen centralt evt. i samarbejde med og i tilknytning til praktikcentret. På andre skoler er indsatsen decentralt organiseret, og indsatsen er ikke nødvendigvis koordineret med den indsats, der sker i praktikcentret.

Fakta om DA’s survey

  • Rambøll har for DA gennemført en survey blandt afdelinger af merkantile og tekniske erhvervsskoler i perioden april-maj 2015.
  • I alt indgår 137 afdelinger af danske erhvervsskoler som respondenter i undersøgelsen. 79 afdelinger har besvaret spørgeskemaet, hvilket svarer til en svarprocent på 58 pct.
  • Mange afdelinger har svaret, at de besvarer spørgsmål på hele skolens vegne og ikke blot for afdelingen alene.
  • En opregning af besvarelserne betyder, af besvarelserne dækker 130 afdelinger af erhvervsskoler, svarende til en svarprocent på 95 pct.
  • I alt har 48 merkantile afdelinger, 61 tekniske afdelinger og 21 blandede afdelinger besvaret spørgeskemaet.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00