Nye adgangskrav rammer ansøgere til erhvervsuddannelser

SØGNING: Andelen af unge, der søger i gymnasiet, er højere end nogensinde. Til gengæld søger færre ind på erhvervsuddannelserne – men med de skærpede adgangskrav er det ”ikke så tosset,” lyder det fra DA.

Næsten tre ud af fire unge vil i gymnasiet, selv om politikerne kæmper for at få flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne.<br><br>
Næsten tre ud af fire unge vil i gymnasiet, selv om politikerne kæmper for at få flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne.

Foto: Colourbox
Erik Bjørn Møller

I en overgangsperiode er et lille fald i ansøgere ikke alarmerende, og efter optagelseskravene om bestået eksamen i dansk og matematik kan vi forvente mere kvalificerede elever og en højere gennemførelsesprocent.

Simon Neergaard-Holm
Chefkonsulent i DA
Fakta
Mens antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne er faldet, stiger søgningen til eux markant. Eux kombinerer en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Her er andelen af ansøgere vokset fra 10,5 procent sidste år til 21,1 procent i år, viser opgørelsen fra Undervisningsministeriet. Blandt de elever, der vælger en gymnasial uddannelse, vælger 63,4 pct. det almene gymnasium (stx), mens 19,3 vælger hhx. 10,1 pct. har søgt htx, mens tallet er 6,6 for hf. Blandt de elever, der ønsker at fortsætte på en erhvervsuddannelse, har flest – 48 pct. – tilmeldt sig hovedområdet "Teknologi, byggeri og transport". 17,9 pct. har søgt ind på "Kontor, handel og forretningsservice," mens 17,5 pct. har valgt "Omsorg, sundhed og pædagogik." 15,8 pct. har søgt ind på "Fødevarer, jordbrug og oplevelser."

Kilde: Undervisningsministeriet

Mens politikerne satser på at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse i stedet for gymnasiet, viser det sig nu, at de gymnasiale uddannelser er mere populære blandt de unge end nogensinde.

Samtidig slår erhvervsuddannelsesreformens nye adgangskrav igennem og medvirker til et lille fald på 1,1 procentpoint i søgningen til erhvervsuddannelserne.

Det fremgår af Undervisningsministeriets nye opgørelse over ansøgningerne fra 98.852 elever fra 9. og 10. klasse.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00