Overblik: Sådan vil regeringen luge ud i bureaukratiet i det offentlige

AFBUREAUKRATISERING: Som en del af sammenhængsreformen lancerede regeringen i dag sin afbureaukratiseringsreform under titlen 'Færre regler og mindre bureaukrati'. Få overblik over initiativerne her.

Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Julie Rind RasmussenEmma Qvirin Holst

Tirsdag præsenterede regeringen sin nye afbureaukratiseringsreform.

Den er første del af regeringens storstilede Sammenhængsreform, som består af seks dele, der vil blive præsenteret løbende i løbet af efteråret.

Med reformen satser regeringen på at frigøre fire milliarder kroner til velfærd*. Helt konkret foreslår regeringen 130 konkrete initiativer, der skal bidrage til at indfri regeringens mål om at fjerne bøvl og bureaukrati, der i stedet skal bruges lokalt til velfærd.

"Afbureaukratisering udgør et helt centralt element i forhold til at skabe en mere sammenhængende offentlig sektor. For bedre kvalitet og en mere sammenhængende indsats til borgerne skal blandt andet sikres ved, at medarbejderne får mere tid til deres kerneopgaver,” siger minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, i en pressemeddelelse. 

Få overblik over regeringens initiativer her:

Mere tillid og større frihed i opgaveløsningen

  • Friinstitutioner i alle landets 98 kommuner
    Regeringen er allerede ved at igangsætte forsøg med fri-institutioner i en række kommuner på plejehjem, dagtilbud og sociale botilbud. Regeringen vil videre ad den vej, og der igangsættes derfor flere forsøg med fri-institutioner på flere nye områder, og der åbnes samtidig op for forsøg med fri-institutioner i alle landets 98 kommuner.
  • Fri-institutionsforsøg på ungdomsuddannelserne
    På ungdomsuddannelsesområdet igangsætter regeringen et forsøg, hvor op til 25 institutioner får friere rammer til blandt andet at tilrettelægge uddannelsernes indhold og i forhold til bestyrelsernes sammensætning og kompetencer.
  • Forsøg med selvstyrende skoler
    Regeringen foreslår, at der etableres en helt ny skoleform – selvstyrende skoler – som skal have frihed fra statslige og kommunale bindinger med inspiration fra de frie og private grundskoler og de selvejende ungdomsuddannelser.
  • Frihedspakke til de frie grundskoler
  • Med frihedspakken lægger regeringen blandt andet op til, at skolerne skal have mulighed for at etablere fælles ledelse og administrative fællesskaber på tværs af skolerne.
  • Flere udbud af erhvervsuddannelser og erhvervsgymnasiale uddannelser
    Regeringen ønsker at udbrede den geografiske dækning af erhvervsuddannelserne og de erhvervsgymnasiale uddannelser. Regeringen vil etablere mere fleksible regler for udbud af ungdomsuddannelser, så det bliver muligt at udbyde erhvervsuddannelser og erhvervsgymnasiale uddannelser på flere offentlige og private gymnasiale institutioner i de egne, hvor der ikke findes et tilsvarende udbud i forvejen. 
  • Frikommuneforsøg
    Regeringen indbyder derfor til nye frikommuneforsøg fra 2018 – Frikommuneforsøg III. Alle landets kommuner vil få mulighed for at fremlægge idéer til konkrete forsøg.

Opgør med puljetyranniet

  • Færre og større puljer til kommuner og regioner
    Regeringen vil søge Folketingets opbakning til, at antallet af ansøgningspuljer målrettet kommuner og regioner skal halveres inden år 2022. Regeringen vil desuden arbejde for, at nye ansøgningspuljer skal have en bevilling på minimum 10 millioner kroner.
  • Et bedre og enklere overblik
    Regeringen vil sikre, at der etableres en kvartalsvis ”puljekalender”, så kommuner og regioner kan nøjes med at holde øje med nye puljer fire dage om året. Regeringen har derudover allerede gjort det lettere at få overblik over eksisterende ansøgningspuljer gennem etableringen af en puljeportal, hvor alle statslige puljer fremadrettet vil blive annonceret.
  • Tværpolitisk aftale med Folketingets partier
    Regeringen vil invitere Folketingets partier til at indgå en tværpolitisk aftale om et ”opgør med puljetyranniet”, der indeholder regeringens målsætning om at halvere antallet af puljer frem mod 2022, og om at nye ansøgningspuljer skal have en bevilling på minimum 10 millioner kroner.
  • Forenkling af støttestruktur på det frivillige socialområde
    Regeringen vil gøre det lettere at være frivillig og sikre, at flest mulige kræfter kanaliseres til de frivillige indsatser uden brug af unødige dokumentationskrav. Derfor vil regeringen med 15 konkrete initiativer sikre en mere enkel støttestruktur på det frivillige sociale område, så det bliver lettere
    for frivillige foreninger og organisationer at navigere i tilskudsadministrationen.
  • Fælles løsninger for tilskudsadministration
    Regeringen vil tage initiativ til at rydde op i den tilskudsadministrative regeljungle, så det fremadrettet bliver enklere at ansøge om og modtage tilskud fra staten. Regeringen vil blandt andet ensrette de tilskudsadministrative regler og sikre, at der fremadrettet etableres fællesstatslige systemløsninger på tilskudsområdet.
  • Smidigere puljeadministration
    Regeringen vil arbejde for, at puljer i højere grad udmøntes flerårigt, hvor det er relevant. Det vil reducere den tid, som bruges på at ansøge om midler fra statslige puljer.

Kulegravning af regler og registreringskrav

  • Forenkling af krav til den sygeplejefaglige udredning
    Regeringen vil forenkle og præcisere kravene til dokumentation af den sygeplejefaglige udredning. På den måde gøres det blandt andet klart, hvornår dokumentation kan undlades, så medarbejderne i stedet kan anvende tiden sammen med de ældre.
  • Forenkling af krav til dokumentation i det fælles medicinkort
    Regeringen ønsker at se på muligheden for at reducere registreringsbyrden i kommunerne ved hyppige ændringer mellem lægemidler med samme aktive indholdsstof. Der er pr. 1. januar 2014 igangsat en ordning, der skal afhjælpe nogle af de ulemper, der kan opstå som følge af reglerne om generisk substitution, herunder risikoen for forveksling af lægemidler med henblik på at øge patientsikkerheden.
  • Forenkling af krav til indberetning af utilsigtede hændelser
    Det skal være muligt for medarbejderne i kommunerne at indberette utilsigtede hændelser af mindre alvorlig karakter samtidigt i stedet for omgående og hver for sig.
  • Korrekt registrering af medicinoplysninger i det fælles medicinkort (FMK)
    Kulegravningens observationer vil indgå som et væsentligt videns- og erfaringsgrundlag for kvalitetsarbejdet med FMK, herunder i form af en øget vejledning i brug af FMK.
  • Nedbringelse af sygefravær
    Regeringen vil i det kommende reformspor om ledelse og kompetencer komme med forslag til at nedbringe sygefraværet.
  • Ledelse og lokal arbejdstilrettelæggelse
    Regeringen vil blandt andet drøfte med KL, hvordan personaleressourcerne kan bruges bedre for at øge den tid, som medarbejderne anvender til gavn for
    borgerne.
  • Kulegravning af undervisningsområdet og området for udsatte børn og unge
    Det er regeringens ambition, at der skal gennemføres kulegravninger af regler og registreringskrav på alle de store velfærdsområder. Regeringen vil i efteråret igangsætte nye kulegravninger af henholdsvis undervisningsområdet og området for udsatte børn og unge. Kulegravningen på undervisningsområdet igangsættes under hensynstagen til det arbejde på området, som Lærerkommissionen skal udføre i forlængelse af OK18.

Opgør med målmylderet

  • Sanering af mål i den offentlige sektor
    Regeringen vil reducere antallet af mål i den offentlige sektor og arbejde for bedre mål og målemetoder.

Mindre bøvl for borgere og medarbejdere

  • Revision af reglerne om journalføring på sundhedsområdet
    Regeringen ønsker at modernisere og afbureaukratisere reglerne om journalføring.
  • Forenkling af regler og dokumentationskrav i ældreplejen
    Regeringen vil sammen med KL fjerne regler og dokumentationskrav, som binder personaleressourcer til administrative opgaver frem for pleje og omsorg af de ældre.
  • Færre forstyrrelser
    Regeringen vil arbejde for, at antallet af henvendelser til kommuner, regioner og de lokale institutioner halveres, og at henvendelserne altid sker digitalt.
  • Lovkompasset – en mere overskuelig lovgivning
    Lovkompasset er et afbureaukratiseringsværktøj til lovgivning, som kan give en mere enkel, klar og sammenhængende lovstruktur. Regeringen ønsker at anvende Lovkompasset på lovgivningsområder som et afbureaukratiseringsværktøj til en mere logisk og strukturelt ensartet opdeling af lovbestemmelserne.
  • Obligatoriske handleplaner
    Regeringen vil ophæve formkravet om udarbejdelse af handlingsplaner for øget gennemførelse. Initiativet skal medvirke til at forenkle reguleringen af erhvervsskolerne, så de kan fokusere på undervisning. Initiativet fjerner ikke kvalitetsreglernes krav til skolerne om evalueringsprocesser og opfølgningsplaner, blot formkravet.
  • Nationale test
    Regeringen vil derfor igangsætte en omfattende evaluering af de nationale test, så lærerne lettere kan tolke resultaterne og tilrettelægge undervisningen på baggrund heraf.
  • Modernisering af køreuddannelsen
    Regeringen vil underlægge køreuddannelsen en gennemgribende revision med fokus på regelforenkling og øget brug af digitalisering.
  • Harmonisering af bevillingsbetingelser
    Regeringen vil harmonisere bevillingsbetingelserne for blandt andet forskere og virksomheder, så de i mindre grad skal koncentrere sig om administration.
  • Én samlet elevplan
    Regeringen ønsker at forenkle elevplaner i folkeskolen, herunder undersøge, hvordan de forskellige planer kan integreres i én samlet elevplan.
  • Enkel administration i staten
    Regeringen vil derfor med cirka 40 initiativer til forenkling og afbureaukratisering understøtte en modernisering, digitalisering og effektivisering af den statslige administration ved blandt andet at sikre en bedre integration af datastrukturer på tværs af den statslige sektor.
  • Bedre koordinerede tilsyn
    Regeringen vil derfor forenkle de offentlige tilsyn, så de koordineres bedre fremadrettet under hensyntagen til de særlige fagligheder, der gør sig gældende inden for konkrete tilsynsaktiviteter.
  • Smartere og mere effektivt indkøb
    Regeringen vil i efteråret 2018 invitere KL og Danske Regioner til at aftale fælles måltal for effektivisering af offentlige indkøb, der rækker frem mod 2025. Der skal være et klart mål for, hvor mange penge der kan frigøres via mere effektivt indkøb.
  • Forenkling af arbejdsmiljøregler
    Regeringen vil foretage en gennemgående regelforenkling af arbejdsmiljøreglerne med fokus på blandt andet, at arbejdsmiljøreglerne ikke utilsigtet står i vejen for frivilliges muligheder for at bidrage i civilsamfundet, unges muligheder for at stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet, samt at erhvervslivet ikke pålægges unødigt store byrder. Regelforenklingen vil tage udgangspunkt i den kampagne, der har kørt hen over foråret, hvor regeringen har modtaget 400 forslag til bedre arbejdsmiljøregler fra borgere, virksomheder og organisationer.
  • Aflastning af de alment praktiserende læger
    Regeringen vil aflaste de praktiserende læger og igangsætter et analysearbejde, der har til formål at se på, om der er områder, som i dag varetages af almen praksis, der mere hensigtsmæssigt kan håndteres et andet sted.
  • Mindre grad af involvering af politiet i vejsager
    Regeringen vil frigive ressourcer til politiet, ved at de i mindre grad skal involveres i afgørelsen af vejsager. Det vil tilmed kunne forenkle sagsbehandlingen for vejmyndigheden.
  • Smidigere tildeling af hjælpemidler
    Regeringen vil som en del af et kommende udspil til styrkelse af beskæftigelsen for borgere med handicap iværksætte et eller flere initiativer, der kan afhjælpe problematikken med, at når en borger med handicap i en overgangsperiode eksempelvis går fra uddannelse til beskæftigelse, kan borgeren ofte ende med at stå i en situation, hvor der ikke er adgang til hjælpemidler.
  • Lempelse af samtykkereglerne
    Regeringen vil lempe reglerne for samtykke i sundhedsloven ved at indføre mulighed for, at pårørende til varigt inhabile kan give generelt stedfortrædende samtykke til, at plejepersonalet kan iværksætte visse mindre undersøgelser og eventuelt behandlinger af den varigt inhabile patient.
  • Forenkling af reglerne for egenbetaling
    Regeringen vil forenkle reglerne for egenbetaling. Det vil bidrage til at lette administrationen i kommunerne samt gøre det nemmere for borgerne at have klarhed over grundlaget for egenbetalingen.
  • Enkel adgang til tolkning for borgere med hørehandicap
    Regeringen vil tage initiativ til at etablere én fælles indgang på tværs af sektorområder, så borgere med hørehandicap sikres en enkel, smidig og bedre adgang til tolkning på tværs af sektorer.
  • Bedre buspassagerrettigheder
    Regeringen vil sikre, at alle de regionale busselskaber giver deres passagerer de samme grundlæggende rettigheder, så man er stillet ens, uanset hvor i landet man som passager rejser med den kollektive bustrafik, og så det gøres gennemskueligt for de rejsende, hvilke passagerrettigheder de har.
  • Afbureaukratisering af reglerne på høreapparatområdet
    Regeringen vil tage initiativ til blandt andet at nedbringe ventetiden på høreapparatbehandling og øge gennemsigtigheden om det private tilbud på høreapparatbehandling via fx lettilgængelig prisinformation, kvalitetsdata samt oplysninger om virksomhedens ejerforhold.
  • Forenkling af sagsbehandling på kørekortområdet
    Regeringen vil undersøge, hvordan man kan forbedre kørekortsagsbehandlingen på tværs af offentlige myndigheder.
  • Regelforenkling og afbureaukratisering – udenlandsk arbejdskraft
    Regeringen vil som en del af et kommende udspil om udenlandsk arbejdskraft regelforenkle området og blandt andet kigge på beløbsordningens krav om dansk bankkonto, øget mulighed for virksomhedsinternt stillingsskifte på samme opholdstilladelse og mere fleksibelt korttidsspor på fast track-ordningen.
  • Ændring af partshøringsreglerne i forvaltningsloven
    Regeringen vil præcisere reglerne i forvaltningsloven, så det bliver klarere, hvornår partshøring og den forventede afgørelse kan slås sammen i ét brev. Det sikrer, at borgernes ret til at blive hørt bevares, samtidig med at borgerne ikke bliver forstyrret unødigt med flere breve om samme sag.
  • Sammenlægning af tandplejeordninger
    Regeringen vil derfor se på mulighederne for en forenkling af ordningerne, som kan bidrage til et mere sammenhængende og målrettet tilbud i tandplejen.
  • Alle borgere skal kunne beholde egen læge ved flytning
    Regeringen vil sikre, at alle borgere får mulighed for at beholde deres egen læge ved flytning – uanset hvor langt væk borgeren flytter. Muligheden vil gælde, selvom lægen ellers har lukket for tilgang af nye patienter.
  • Gebyrfrit at skifte til en fast læge på plejecentret
    Regeringen vil fjerne gebyret, for det skal være lettere at skifte til den fasttilknyttede læge.
  • Digital Post på sundhedsområdet
    Regeringen vil undersøge mulige løsninger, så borgerne digitalt kan modtage vigtige breve fra læger, privathospitaler med videre på samme måde som offentlige sygehuse uden først at skulle afgive samtykke.
  • Ydelsesforenkling – særlig støtte
    Det er regeringens ambition at ændre opgavesplittet for særlig støtte, så tildelingen af særlig støtte flyttes til Udbetaling Danmark i sin helhed. Samtidig vil regeringen undersøge mulighederne for at forenkle reglerne om særlig støtte.
  • Administrationsforenkling af helbredstillægget
    Regeringen vil præsentere konkrete modeller for forenkling af administrationen på området.
  • Forenklet administration af rimelighedskravet
    Regeringen har i Aftale om forenkling af beskæftigelsesindsatsen aftalt, at rimelighedskravet skal digitaliseres, og at der skal indføres en enkel og afbalanceret model for opgørelse af rimelighedskravet. Den konkrete udmøntning drøftes i en arbejdsgruppe med DA, LO og KL, og partierne bag aftalen om en forenklet beskæftigelsesindsats skal godkende den endelige udmøntning.
  • Afbureaukratisering af specialpædagogisk støtte (SPS)
    Regeringen vil lette ungdomsuddannelsernes administrative byrde i forbindelse med ansøgning om og tildeling af støtte til elever med handicap.
  • Digitalisering af ansøgning om fri proces
    Regeringen vil gøre ansøgningsprocessen om fri proces digital. Dette vil medvirke til at sikre en hurtigere og mere effektiv sagsbehandling og være tidsbesparende for borger såvel som medarbejder.

Læs hele udspillet her.

*Tidligere fremgik det af artiklen, at regeringen afsætter fire milliarder kroner til deres reform, hvilket ikke er korrekt. Fire milliarder kroner er det beløb, som regeringen forventer at frigøre til velfærd med reformen. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00