Kommentar af 
Paula Larrain

Paula Larrain: Det er ikke etnicitet, men sprog, der skal bære fremtidens danske kultur

Verden er broget. Det kan man synge om på dansk i en kendt klassiker, inspireret af det grundtvigske livssyn. Men hvorfor er det ikke sådan, nutidens borgerlige ser på dansk kultur, spørger Paula Larrain.

Vi burde være kommet videre fra idéen om kultur som baseret på etnicitet og nationalitet, skriver Paula Larrain.
Vi burde være kommet videre fra idéen om kultur som baseret på etnicitet og nationalitet, skriver Paula Larrain.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Paula Larrain
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Genstart kunne man i weekenden høre beretningen om to forskellige arrangementer, der løb af stablen samme dag i Jylland med kun en times kørsel imellem.

Det ene var Danmarksdemokraternes årsmøde, det andet en begravelsesceremoni for Vejle Fjord. Groft sagt, var det dansk landbrugs historie set gennem to forskellige prismer, både politisk og kulturelt.

Det sidste var bemærkelsesværdigt i forhold til den årtier lange kamp for såkaldte danske værdier.

Det politiske årsmøde skulle være en hyldest til danske landmænd og blev især kendetegnet ved sin rodeotyr og amerikansk country & western-musik i baggrunden. Lånt af amerikansk kultur, som ikke har ret meget med dansk landbrug at gøre, da rodeotyren så nok hellere skulle have været en gris.

Da vores fodboldlandshold ikke længere kan samle os under samme streamingtjeneste, bliver sproget det sted, hvor vi mødes kulturelt, politisk og nationalt.

Paula Larrain

Til begravelsen af Vejle Fjord var samlet en række klimabekymrede danskere, og i talen, som blev holdt af forfatter Carsten Jensen, blev en af de anvendte salmer det sproglige omdrejningspunkt.

'Op al den ting', der er skrevet af en af Danmarks store salmedigtere H. A. Brorson, og som i sit andet vers understreger, hvordan selv konger ikke kan gøre sig til herre over naturens skaberkraft.

Det bliver ikke mere dansk. Både sprogligt og nationalt. Det komplekse her ligger i, at klima og miljøaktivister som regel kendetegnes for globalisme og venstreorientering, mens Danmarksdemokraterne, ja, bærer deres værdikamp i navnet og kaldes borgerlige.

Eksemplerne illustrerer glimrende, hvordan god kultur går på tværs af etnicitet og nationale skel. Country & Western er glimrende kultur, men ikke ret meget dansk. Brorson er ærkedansk, men også globalt anvendeligt i sin poesi. Hvis den vel at mærke oversættes fra dansk.

Kulturelle referencer siger meget om, hvad en afsender er flasket op med. Kan man de største salmehits, har man sandsynligvis gået på højskole og arbejdet med det danske sprog på et højere niveau end automatiseret tekstning af amerikanske film.

Læs også

Hvilket bringer mig til et andet aktuelt paradoks. Tre KU’ere har i Information proklameret, at det er noget nær landsforræderi, når vi får for få børn. For som det ser ud nu, vil Danmark kun have 2,54 millioner etniske danskere i år 2100, og det er et skrækscenarie i deres øjne, for så bliver der for få til at ”værne om vores kultur, sprog og identitet.”

Deres kulturelle reference til denne dystopi er den amerikanske, dystre film 'Children of Men'.

Igen en amerikansk reference og til en filmindustri, der elsker at lege med den engelske 1600-tals filosof Thomas Hobbes’ menneskesyn, hvor mennesker er født onde, grådige og usamarbejdsvillige, og at dette mennesketræk vil vise sig, når verden, som vi kender den, går under.

Indtil videre giver verdenshistorien og alverdens statistikker ikke Hobbes ret i den antagelse. Roligt, men ganske sikkert, er mennesket blevet mere civiliseret, men selv i urtiden overlevede mennesket kun, hvis det kunne samarbejde med andre, som den nutidige tænker Rutger Bregmann argumenterer i sin bestseller 'Det Gode Menneske'.

Det danske sprog og den danske sang inkluderer alle os, der kan dansk. Uanset etnicitet.

Paula Larrain

Faktisk er det evolutionsmæssigt den egenskab, der gør os mest overlevelsesdygtige, og derfor er medfødt ilterhed og hidsighed formentligt blevet skubbet ud til fordel for mere flegmatiske temperamenter. Hvis man altså ser bort for miljø. Miljø kan som bekendt være mere afgørende for menneskers overlevelse, end blot etnicitet, der er medfødt.

Hvis man vokser op med en kultur, der konstant fortæller én, at man skal være bange for sin næste, at man i sidste ende kun er sig selv og sin lasso, så reagerer man givetvis derefter.

Vokser man til gengæld op med dansk højskolekultur, kan man risikere, at disse dystopier bliver gjort til skamme. Den ene sang efter den anden har på det smukke, danske sprog beskrevet, hvor skøn og mangfoldig verden er, og hvordan denne opdagelse kan feje den indre uro bort.

Og ja, det er her 'Jeg elsker den brogede verden' kommer ind i min tankerække. Jeg er født i Chile. Spansk er mit modersmål, men mit danske er klart bedre efter 50 år her. Min integration til Danmark gik i korte træk gennem danske sange. Fra Shu-bi-dua over Brorson, Grundtvig og selv Tøsedrengene og TV2 (bandet – ikke kanalen).

Læs også

Da vores fodboldlandshold ikke længere kan samle os under samme streamingtjeneste, bliver sproget det sted, hvor vi mødes kulturelt, politisk og nationalt. Etnicitet og andre medfødte træk – som hårfarve, hudtype eller knoglestruktur – har intet med det at gøre.

Hvis vi skal bevare danske værdier og dansk kultur, skal vi også dyrke denne kultur. Det bliver næppe amerikanerne, der lærer os at forstå visdommen i "gik alle konger frem på rad, i deres magt og vælde; de mægted ej det mindste blad; at sætte på en nælde".

Det danske sprog og den danske sang inkluderer alle os, der kan dansk. Uanset etnicitet. Det unikke danske sprog forgår, hvis vi ikke dyrker den kultur, som er knyttet til den. Ja, det kan være, at man i 2100 ikke kan definere en dansker ud fra hårfarve og hudtype.

Vi burde være vaccineret mod nationer baseret på etnisk renhed efter Anden Verdenskrig. Nationer bygget på mangfoldighed.

Paula Larrain

Men hvis vi hjælpes ad, kan vi stadig tale til hinanden i samme sprog og synge de samme sange. Som for eksempel dette vers:

"Jeg har grædt, som andre, af smerte,
fordi min boble brast.
Men boblen er ikke verden;
læg verden det ej til last!"

Det forudsætter selvfølgelig, at vi ikke til den tid har smadret jorden, så den er helt ubeboelig.

Nationer er et relativt nyt historisk fænomen. Nationer baseret på etnisk renhed, burde vi være vaccineret for efter Anden Verdenskrig.

Nationer bygget på mangfoldighed og deling af det bedste, mennesker kan præstere, de skal nok bestå. Det kræver, at man tror nok på friheden til at vælge det bedste, vi har. Og til også rent faktisk at vælge det bedste, vi har, frem for kun at referere til andre nationers kultur. Negativt såvel som positivt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paula Larrain

Journalist, ordstyrer, foredragsholder, forfatter
journalist (DJH, 1994)

Carsten Jensen

Forfatter, debattør
mag.art. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1981)

0:000:00