Privatskoler får flere elever i klasseværelserne

Danske skoleklasser har fået flere elever at undervise. Men hvor elevtallet i folkeskoleklasser er stagneret, er tallet for privat- og friskoler steget. Danmarks Privatskoleforening ser en sammenhæng med den nedsatte statsstøtte til frie grundskoler. 

Det dalende statstilskud til de private og frie skoler medfører højere forældrebetaling - og flere børn i klassen.
Det dalende statstilskud til de private og frie skoler medfører højere forældrebetaling - og flere børn i klassen.Foto: Colourbox.com
Sara Ridder

Når tilskuddet er faldet, så har nogle privatskoler valgt at tage flere elever ind som hjælp i en økonomisk svær tid.

Kurt Ernst
Formand for Danmarks Privatskoleforening
Fakta
Mens der i folkeskoler fra 2009 til 2012 har været en jævn stigning i klassekvotienten, er denne stagneret på 21,4 elever frem til 2014. På frie grundskoler har kvotienten ligget stabilt på lidt over 17 elever fra 2009 til 2012, men er fra 2012 til 2014 steget til gennemsnitligt 18,1 elever.

Kilde: Danmarks Statistik

Lærere på landets grundskoler har gennemsnitligt fået en elev mere at undervise gennem de seneste år. I perioden fra 2009 til 2014 er den såkaldte klassekvotient steget med 5,6 procentpoint, så en gennemsnitlig skoleklasse har lige under 21 elever. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der også viser en forskel mellem folkeskoler og frie grundskoler. 

Udviklingen
Selvom privatskoler, lilleskoler og friskoler har færre elever end folkeskoleklasser, så er elevtallet her vokset hurtigere end i folkeskoleklasserne gennem de seneste år. Fra 2012 er antallet af elever i folkeskolens klasser stagneret, mens elevtallet for frie grundskoler er steget efter en periode med en stabil klassekvotient. 

Ifølge Danmarks Privatskoleforening hænger de mere fyldte klasselokaler sammen med nedsættelsen af statstilskud til frie grundskoler.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00