Professor: Uddannelse skal redde Grønland

NORDATLANTEN: Professor i arktiske samfund, Rasmus G. Bertelsen, mener, at hurtigt bredbånd samt massivt fokus på digital undervisning på sigt kan bringe Grønland på omgangshøjde med de øvrige nordiske samfund. 

Professor ved Aalborg Universitet Rasmus G. Bertelsen giver i artiklen sine bud på, hvad der skal til for at få Grønland på omgangshøjde med de øvrige nordiske samfund.
Professor ved Aalborg Universitet Rasmus G. Bertelsen giver i artiklen sine bud på, hvad der skal til for at få Grønland på omgangshøjde med de øvrige nordiske samfund.
Klaus Ulrik Mortensen

Der er så stor usikkerhed omkring gennemførelsen af de arktiske megaprojekter, som i høj grad afhænger af faktorer, som det grønlandske samfund ikke har kontrol over, at jeg tror, at fremtiden i højere grad findes i innovation og individuelt iværksætteri.

Rasmus G. Bertelsen
Professor, Aalborg Universitet
Fakta
De nordiske lande mødes af en række enslydende udfordringer på velfærdsområderne. Flere ældre, færre ansatte i plejesektoren samt en befolkning, som stiller stadig større krav til kvaliteten af den offentlige service.        

Et svar på de udfordringer er det, som vi i Danmark kalder velfærdsteknologi. Men der er stor forskel på, hvordan man griber opgaven an i henholdsvis Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.        


Altinget vil i løbet af det næste halve år dykke ned i de specifikke udfordringer, som de enkelte lande og kommuner står overfor. Men også lade de fagligt ansvarlige dele ud af gode råd og anbefalinger.        


Desuden vil vi møde en række af de ildsjæle, som udvikler de teknologiske løsninger, som måske bliver hverdag i manges hjem om 5-10 år.        


Til sidst vil vi flyve op i helikopteren og undersøge, i hvilken udstrækning teknologiske hjælpemidler er i færd med at forandre de nordiske samfund. Og give svar på, hvor det placerer os - ikke bare som professionelle brugere, men også som borgere og pårørende.      


Nordens Velfærdscenter sponsorerer rejseudgifterne, som er forbundet med Altingets besøg til de 10 nordiske kommuner. Altinget bevarer naturligvis fuld redaktionel frihed under hele samarbejdet.

Efter otte år i spidsen for Nordisk Atlantsamarbejde rejser direktør Lars Thostrup sig snart for sidste gang fra skrivebordet på havnen i den færøske hovedstad Torshavn.

Herfra varetager det fem mand store sekretariat hovedparten af organisationens opgaver. Finansieret af Nordisk Ministerråd har NORA, som er forkortelsen for det i brede sammenhænge relativt ukendte organ, som målsætning at skabe vækst og udvikling på tværs af de fire medlemmer: Færøerne, Grønland, Island samt en forening af nord- og vestnorske fylker.

Lars Thostrup, som fra august atter vil være at finde i det danske udenrigsministerium, forklarer, at det især er de geografiske forhold og udfordringer, der knytter områderne sammen. Nordatlanten har som den tyndest befolkede del af Europa et særligt behov for at tiltrække virksomheder og vidensorganisationer. Man sætter derfor løbende gang i projekter, som skal løfte regionen.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00