Reaktioner på FGU-aftalen

FGU: Aftalen om den nye Forberedende Grunduddannelse blev indgået fredag aften, og kommentarene til den er mange – her er et udpluk.

Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Kristoffer Kvalvik

Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) er forhandlet på plads.

90 skoler og en statslig forankring af uddannelsen blev resultatet af lange forhandlinger, og kommentarene er væltet ind fra pressemeddelelser og sociale medier.

”Med aftalen understreger vi, at vi har ambitioner for hver enkelt ung. Vi har ryddet op i junglen af forberedende tilbud og er blevet enige om rammer, der tilsammen skal hjælpe flere unge til at blive chauffør i deres eget liv enten gennem uddannelsessystemet eller varig beskæftigelse. Vi gør det også tydeligt, hvilket ansvar kommunerne har for den unge, ligesom statens ansvar for uddannelsen står klart. Jeg er rigtig glad for, at partierne vil være med til at sikre, at flere unge får bedre muligheder for at komme godt videre efter grundskolen,” siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Det siger aftaleparterne:

”Det er vigtigt for os, at der nu kommer flere skoler i hele landet, særligt i landdistrikterne. Derudover er vi meget glade for, at unge ordblinde får mere støtte,” siger Annette Lind og Mattias Tesfaye, Socialdemokratiet.

”I Dansk Folkeparti har vi under forhandlingerne været optaget af et bredt geografisk udbud af skoler for at sikre nærhed for de unge. Samtidigt har det været vigtigt med fleksibilitet, så man kan lave det rigtige tilbud til den enkelte unge, herunder en fleksibel varighed samt aldersgrænse,” siger Marlene Harpsøe og Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti.

”For Venstre har det været vigtigt at få ryddet op i mængden af forskellige tilbud, så der nu bliver én indgang for denne gruppe af unge. Nu har vi sat et mål, der betyder, at unge kan komme i beskæftigelse eller på en ungdomsuddannelse gennem den nye forberedende grunduddannelse,” siger Anni Matthiesen og Carl Holst, Venstre.

”Det har været et kardinalpunkt for Radikale Venstre, at unge i hele Danmark skal have adgang til den forberedende grunduddannelse. Vi ved, at afstand til uddannelsen er helt afgørende, for at vi får flest muligt med. Særligt udsatte unge er i risiko for at falde fra, hvis uddannelsen ligger for langt væk fra deres bopæl. Derfor er vi meget tilfredse med, at aftalen lægger op til, at der kommer skoler i hele landet,” siger Marlene Borst Hansen, Radikale Venstre.

”For SF har det været et klokkeklart krav, at den skoleydelse, som regeringen slagtede og skar ned på sidste år, skulle hæves, og det er vi lykkedes med. Skoleydelsen bliver hævet, der bliver forsørgertillæg, støtte til transport og krav om mad på skolerne til eleverne. Det er en kæmpe sejr for eleverne og for SF,” siger Jacob Mark, Socialistisk Folkeparti.

”Med aftalen gør vi det klart, at vi har ambitioner på alle unges vegne. Ikke bare dem, der allerede har fundet sig til rette. Hver enkelt skal blive herre i eget hus, i stand til at tage en uddannelse og opnå varig beskæftigelse. For os har det været særligt vigtigt, at hver enkelt ung nu kun får tildelt en kontaktperson, så man kun har en stærk personlig relation i stedet for at blive kastet rundt i systemet,” siger Brigitte Klintskov Jerkel, Konservative.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00