Regeringen forventer at tømme skolepulje

PULJE: Regeringen har afsat 500 millioner præmie-kroner til skoler, som løfter svage elever. Ingen ved, hvad der sker med pengene, hvis ikke skolerne præsterer. Undervisningsministeren forventer at uddele dem alle.

Undervisningsministeriet forventer, at alle pengene i en ny pulje til udvalgte skoler bliver udbetalt. Bliver midlerne ikke udmøntet, "vil der til den tid blive taget stilling til, hvad midlerne skal gå til,” oplyser ministeriet.
Undervisningsministeriet forventer, at alle pengene i en ny pulje til udvalgte skoler bliver udbetalt. Bliver midlerne ikke udmøntet, "vil der til den tid blive taget stilling til, hvad midlerne skal gå til,” oplyser ministeriet.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Tyson W. Lyall

”Forventningen er, at pengene bringes i anvendelse.”

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) svarer tirsdag Altinget på spørgsmålet om, hvor regeringens præmiepenge til udvalgte folkeskoler havner, hvis ikke skolerne lever op til udbetalingskravene (se fakta).

I alt er 500 millioner kroner stillet 120 skoler i udsigt. Pengene afsættes på finansloven for 2018 og ”ved aktstykket i 2017, der optages på tillægsbevillingsloven for 2017”, oplyser Undervisningsministeriet i et svar til Altinget.

Dokumentation

Fakta om puljen

For at få del i puljen skal skolerne reducere andelen af elever, der får under karakteren 4 i dansk og matematik med fem procentpoint.

120 skoler er blevet inviteret til at deltage. De er udvalgt, fordi de set over de sidste tre år har haft en høj andel af elever, der forlader 9. klasse med et svagt fagligt niveau i dansk og matematik (forstået som andelen af elever, der ikke opnår mindst 4 i dansk og matematik i 9.-klasseprøverne).

Skolerne vil kunne opnå en præmie i størrelsesordenen 1,4 millioner kr. årligt, hvis de formår at reducere andelen af fagligt svage elever med 5 procentpoint i puljens første år, 10 procentpoint i puljens andet år og 15 procentpoint i puljens tredje år. Dvs. skolerne skal over en treårig periode sænke andelen af fagligt svage elever med 15 procentpoint.

Skolerne kan få udbetalt præmien første gang i sommeren 2018, når resultatet af 9.-klasseprøverne foreligger.

Undervisningsministeriets eksempel på en deltagerskole:

Skolen har i de seneste tre skoleår haft hhv. 35, 40 og 45 procent elever, der ikke har opnået karakteren 4 i dansk og matematik.

Baseline er dermed 40 procent, da det er gennemsnittet for de tre foregående år. Skolen har 500 elever.

Skolen opfylder puljens kriterier og bliver en del af et program for løft af de fagligt svageste elever.

Skolen meddeles samtidig, at en præmie på 1,3 millioner kroner årligt udbetales, såfremt maksimalt 35 procent af eleverne ved 9.-klasseprøverne i 2018 ikke opnår mindst 4 i dansk og matematik.

I 2019 fastsættes målet til maksimalt 30 procent og i 2020 er målet maksimalt 25 procent, svarende til en forbedring på 15 procentpoint ift. baseline på 40 procent.

Præmien udbetales hvert år, så snart skolen har indberettet sine karakter, hvis skolen indfrier målsætningerne.

Kilde: Undervisningsministeriet


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00