Regeringen vil bremse skjulte penge til muslimske friskoler

TILSYN: Et politisk flertal vil forhindre skjulte donationer fra udlandet til muslimske friskoler. “Vi vil ikke acceptere terrorpenge eller hvidvaskede penge på vores skoler,” siger undervisningsministeren.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have bedre indsigt i pengegaver til friskolerne.
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have bedre indsigt i pengegaver til friskolerne.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Erik Bjørn Møller

Med solid opbakning i Folketinget vil regeringen forsøge at forhindre, at muslimske friskoler herhjemme modtager hemmelige pengegaver fra eksempelvis udenlandske organisationer eller lande, hvis mål er at udbrede et islamisk og totalitært verdenssyn i strid med frihedsrettigheder og det danske folkestyre.

Den øgede kontrol af friskolerne skal samtidig suppleres med et nyt krav om åbenhed, så landets friskoler fremover skal tvinges til at offentliggøre fakta om alle donationer til skolerne over for eksempel 20.000 kroner. 

“Vi vil ikke acceptere terrorpenge eller hvidvaskede penge på vores skoler. Derfor skal der være større åbenhed omkring de donationer, der kommer,” siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til Altinget.

Øget kontrol af friskoler
Forsøget på at bremse skjulte pengegaver til de muslimske friskoler fremgår af et såkaldt forståelsespapir, der hidtil ikke har været offentliggjort, om en delaftale fra maj om yderligere skærpelser af tilsynet med ikke mindst muslimske friskoler.

Regeringen skal undersøge i hvilket omfang, det er muligt at forhindre visse udenlandske donationer.

Fra "forståelsespapir" om delaftale om frie skoler

Her fremgår blandt andet, at flertallet af partier er enige om, at “regeringen skal undersøge, i hvilket omfang det er muligt at forhindre visse udenlandske donationer.”

Opstramningen af kontrollen med friskolerne - der altså er aftalt over to omgange i løbet af foråret - sigter især på, at skolerne skal leve op til det såkaldte frihed og folkestyre-krav, så det sikres, at eleverne rustes til at blive borgere i et demokratisk samfund.

“Ingen skal kunne købe sig til indflydelse på skoleskemaet. Regeringen vil have større indsigt i, hvem der donerer penge til frie grundskoler, så vi kan være sikre på, at skolerne lever op til lovkravene om uafhængighed,” siger undervisningsministeren til Altinget.

I Dansk Folkeparti glæder undervisningsordfører Alex Ahrendtsen sig over, at der tegner sig et bredt flertal for skærpelserne - bortset fra Enhedslisten og Alternativet.

“Femte kolonne for næsen af os”
“Det her er  vigtigt. Det gør det meget lettere for os at gøre det nødvendige for at beskytte det danske samfund, så vi kan undgå den femte kolonne-virksomhed, der foregår for næsen af os. Der er jo slet ingen tvivl om, at det foregår. Det kan godt være, at det er lidt bredt formuleret i papiret, men vi forventer, at ministeriet finder en holdbar vej, så vi kan forhindre det her," siger Alex Ahrendtsen til Altinget.

“Islamiske samfund har en helt speciel måde at omgå synlighed på. De har udviklet et system, hvor pengene afleveres via mellemmænd. Det foregår uden om alle kanaler, fra hånd til hånd – og der er slet ingen tvivl om, at det også foregår i Danmark,” siger Alex Ahrendtsen – og henviser blandt andet til oplysninger i bogen af den tidligere imam, Ahmed Akkari.

Ifølge DF-ordføreren kan der være tale om donationer fra både organisationer som eksempelvis Det Muslimske Broderskab, den tyrkiske Gülen-bevægelse eller Hamas – eller lande som Saudi-Arabien og Quatar.

Ubegrundet frygt
“Og det kan være islamiske organisationer, der har et helt klart mål i at modarbejde integration, ligestilling og frihed. Det vil vi bare ikke finde os i,” siger Alex Ahrendtsen.

Peter Bendix Petersen, formand for Dansk Friskoleforening, der har cirka 30 muslimske skoler blandt medlemmerne, er indforstået med, at øget åbenhed om friskolernes donationer kan skabe mere tillid hos politikerne.

“Jeg tror, at deres frygt er ubegrundet, men hvis det her kan være med til at give dem mere tillid, så fred være med det – så må de jo undersøge det, og vi er da interesserede i så megen åbenhed og gennemsigtighed som muligt,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00