Debat

Region Hovedstaden om fremtidens faglærte: Vi skal vide, hvad der virker

DEBAT: Selvom vi bygger på livet løs, ved vi faktisk ikke, hvordan vi bedst får sikret de faglærte, vi har brug for. Derfor er det nødvendigt at samle viden om, hvad der virker, skriver Sophie Hæstorp Andersen og Lars Gaardhøj og præsenterer Region Hovedstadens anbefalinger.

Foto: Region Hovedstaden
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen (S) og Lars Gaardhøj (S)
Henholdsvis regionsrådsformand og erhvervs- og vækstudvalgsformand i Region Hovedstaden

I dag ved ingen, hvad der virker bedst, når der skal skabes praktikpladser i bygge- og anlægsbranchen. Det er paradoksalt, at samtidig med vi bygger på livet løs, så ved vi faktisk ikke, hvordan vi på den smarteste måde får sikret de faglærte, som vi har brug for til branchen. Det er derfor, at vi har taget initiativ til at få samlet viden om, hvad der virker ude hos de bygherrer, der er i gang.

Klausuler, partnerskaber og frivillig-aftaler
Med vores anbefalinger har vi nu viden om tre forskellige modeller – klausuler, partnerskaber og frivillig-aftaler, og hvad det er for nogle fordele og ulemper, hver model har. Det er vores første skridt til, at vi får et fælles sprog og en fælles viden om, hvordan vi løser udfordringen bedst. 

Og udfordringen er ikke til at tage fejl af. Op mod 4500 jobs blev ikke besat sidste efterår, viser seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det er især tømrere, murere, elektrikere og bygningsmalere, der er bud efter. Samtidig investerer offentlige bygherrer op mod 125 milliarder på hospitaler, universiteter, renovering af almene boliger og store anlægsarbejder i de næste ti år.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Mere viden og samarbejde
Vi har en fælles opgave her, som vi skal løse. Derfor skal vi blive bedre til at lære af hinandens erfaringer. Vores undersøgelse viser, at der ikke er målt i nævneværdig grad på, hvor mange praktikpladser der egentlig kommer ud af klausuler og frivilligt baserede modeller. Alligevel er vi hver især parate til at gifte os med hver vores model. Det er ærgerligt, for det går ud over væksten – og det går også ud over de unge, som kunne have fået sig en god uddannelse i branchen med godt job bagefter.

Anbefalingerne fortæller os, at uanset om man går ad frivillighedens vej eller bruger klausuler, så er der behov for mere viden og mere samarbejde. Noget af det svære er at finde ud af, hvor mange man rent faktisk kan uddanne i den konkrete byggeopgave. Her skal vi have bygherrerådgiverne og erhvervsskolerne mere på banen med viden og rådgivning til bygherrerne.

Lad os få det til at virke – vi har ikke råd til at miste næste generation faglærte, mens vi bygger.

Sophie Hæstorp Andersen (S) og Lars Gaardhøj (S)
Henholdsvis regionsrådsformand og erhvervs- og vækstudvalgsformand i Region Hovedstaden

Opfordring til Brian Mikkelsen
Vi er på vej til at gøre det bedre i Region Hovedstaden, hvor vi i regionsrådet nu har afsat midler til at styrke vores forvaltning af klausuler på vores hospitalsbyggerier. Og vi afprøver de frivilligt baserede modeller i byggerier på hele Sjælland i et samarbejde med otte erhvervsskoler og offentlige og private bygherrer.

Vi håber, at vores nye erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), læser med her. For det er klart, at vi som offentlige bygherrer har en særlig opgave i at få forvaltet klausuler mere ensartet og smidigt, så vi får en effektiv forvaltning på tværs af det offentlige. Vores undersøgelse viser, at mange ude i byggerierne oplever, at klausuler faktisk fungerer.

Derfor vil vi opfordre erhvervsminister Brian Mikkelsen til at følge i sin forgængers fodspor og åbne for en dialog om udvidet brug af klausuler. Vi bidrager gerne med vores nye viden ind i arbejdet med at forny den offentlige sektor og skabe en effektiv forvaltning af klausuler.

Lad os få det til at virke – vi har ikke råd til at miste næste generation af faglærte, mens vi bygger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00