SF: Klasseloftet er lagt i graven

SKOLE: Selv om klassekvotienten i folkeskolen er steget siden det seneste folketingsvalg, har SF ingen planer om at genoplive valgløftet om maksimalt 24 elever i hver klasse.

SF har ingen planer om at genoplive kravet om et klasseloft på maks. 24 elever i hver folkeskoleklasse.
SF har ingen planer om at genoplive kravet om et klasseloft på maks. 24 elever i hver folkeskoleklasse.Foto: Pressefoto
Per Bang Thomsen

Selv om mere end hver fjerde folkeskoleelev går i en klasse med flere end 24 elever, har SF ingen planer om at genoplive dets gamle valgløfte om et klasseloft på maksimalt 24 elever.

Det siger partiets undervisningsordfører, Annette Vilhelmsen, efter Jyllands-Posten mandag kunne fortælle, at andelen af elever, der går i en klasse med over 24 elever, er steget fra 23 procent i 2011 til 26,5 procent i 2014.

“24 elever er en meget høj klassekvotient, og det skal man være meget opmærksom på i kommunerne. Men kommunerne kan løse opgaven meget forskelligt, og fleksibilitet er også noget, de selv efterspørger. Derfor kommer SF ikke til at gå til valg på at indføre et klasseloft,” siger Annette Vilhelmsen. 

Klasseloftet var et af SF’s og Socialdemokraternes store skolepolitiske valgløfter i forbindelse med valgkampen i 2011.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) har dog heller ingen planer om at finde det gamle valgløfte frem fra gemmerne.

"Vi skal huske, at der med folkeskolereformen er kommet mere fleksible muligheder for holddannelse, så skolerne kan organisere hold på tværs af klasser og klassetrin for bedre at kunne imødekomme elevernes forskellige behov og forudsætninger," siger hun til Jyllands-Posten.

Mangler voksne til inklusion
Partierne mente derudover også, at der skulle være to lærere til undervisningen for de yngste skolelever.

Selvom klasseloftet er blevet lagt i graven, mener Annette Vilhelmsen dog fortsat, at der er brug for flere voksne i folkeskolen til eleverne.

Ifølge Jyllands-Posten var der sidste år 12,1 elever per lærer, mens der i skoleåret 2010/2011 var 11,6 elever per lærer.

“Det er helt tydeligt, at der mangler voksne, hvis vi skal have inklusionsopgaven til at lykkes. Derfor er det et ønske fra vores side, at der kommer flere voksne omkring børnene,” siger hun.

Hvad er din smertegrænse i forhold til, hvor mange elver der må være i hver klasse?

“Det er meget fleksibelt, for det handler om, hvordan skolerne organiserer sig. Men min smertegrænse er, at der ikke må sidde elever, som ikke har kontakt med en voksen,” siger Annette Vilhelmsen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

0:000:00