Skoleelever beklikkes af statens millioner

KLUMME: Alene risikoen for at blive beklikket i retning af, at statens millioner får eleverne til at elske skolereformen, er gift for DSE's uafhængighed, skriver Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen.

Statens mangedobling af støtten til elevernes organisation sår tvivl om motiverne hos både afsender og modtager, mener Rasmus Nielsen.
Statens mangedobling af støtten til elevernes organisation sår tvivl om motiverne hos både afsender og modtager, mener Rasmus Nielsen.Foto: Colourbox.com
Rasmus Nielsen

STATEN HAR PÅ fem år øget sin støtte til skoleelevernes primære organisation, Danske Skoleelever (DSE), hele 30 gange. 

303.490 kr. gav Undervisningsministeriet til Danske Skoleelever i 2011. I 2016 var tallet steget til 9.060.000 kr. Det er usundt. Foreningsarbejde skal hovedsageligt være frivilligt, det er kernen i civilsamfundet. Og da ikke mindst for skoleelever. De skal skyde fritid ind i at lære at interessevaretage – men i stedet er de indsat af statens millioner i et nyt domicil ved bugt og sø i det mondæne Risskov til... ja, til hvad? Til at promovere skolereformen?

Den mistanke opstår som omtalt i Tyson Lyalls artikel på Altinget: uddannelse. I en kommentar skriver Socialdemokraternes viceborgmester Simon Pihl Sørensen:

"Skoleelevernes organisation får sådan 40-50 gange så mange penge som Erhvervsskoleelevernes organisation. Så forstår man bedre, at de elsker alt, hvad der kommer fra Slotsholmen. Det er vist ikke den bedste måde at lære de unge mennesker om demokrati og anti-korruption."

Foreningsarbejde skal hovedsageligt være frivilligt, det er kernen i civilsamfundet. 

Rasmus Nielsen
Chefredaktør, Altinget

Og DF's skoleordfører Alex Ahrendtsen slår fast, at så meget støtte skal DSE ikke have igen. Mon ikke ministeren mener det samme? Bevilningerne blev givet før hendes tid, og skolereformen var jo ikke lige hendes kop the.

DER ER MEGET godt at sige om DSE, siden den blev oprettet i 2004 som en fusion mellem DEO og FLO. Elevsplittelsen opstod for alvor i midten af 80'erne, hvor den daværende LOE var en kommunistisk propagandamaskine, der var uantagelig for ikke blot Bertel Haarder (V), men for enhver demokrat. Derfor skulle LOE bare af princip jævnes med jorden. Som det skete, da muren var faldet. 1-0.

DSE har dog på det seneste desværre sluppet det folkelige, naturligt nysgerrige ungdomssind. Se engang på listen over ansatte, der er så lang, at siden skal hentes flere gange for at nå i mål. Der er ansatte i sekretariatet med titler som HR- og teamchef, salgschef, fem med titlen organisationskonsulent (elevinddragelse), tre kontorelever, tre med titlen it-manager osv., osv.

LAD OS GÅ 30-40 år tilbage i tiden. Dengang fik den ene af gymnasieelev-organisationerne, den tværpolitiske GLO, sølle 15.000 kr. i tipsmidler. Jeg husker det - var selv formand. Alt foregik frivilligt og på lommepenge. Der stod to telefoner på mit teenageværelse hjemme i Risskov-villaen (der var Risskov igen): tlf. 17 55 10 og 17 33 66. Den første var min fars DR-tjenestetelefon, den anden skulle betales af organisationen; og jeg talte i telefon to-tre timer om dagen. Der blev et farlig hyr, da DR undrede sig over den stærkt stigende telefonregning. Som min far selvfølgelig betalte for os. Sådan skal man privat bringe til bordet til fællesskabets bedste. Brug ikke bare andre folks penge, alias statens.

Anderledes stod det til i de politiske ungdomsorganisationer, som partierne havde sikret med millioner, så de kunne købe kursusejendomme, og hvad har man. Hvert medlem udløste store checks i statsstøtte, og det medførte svindel med fiktive medlemstal og tipsmidler. Ikke en god måde at opdrage fremtidens politikere til omgang med offentlige midler. Den kollektive snyd blev standset af solid journalistisk afdækning, og få tilfældigt udvalgte blev straffet, mens de fleste gik fri. Og de politiske ungdomsorganisationer kom på skrump. Statsmillionerne havde forvoldt stor skade.

Vi under de folkevalgte og ansatte i DSE det bedste. Der er uden tvivl tale om helt igennem gæve mennesker. Deres arbejde for elevdemokrati og hele demokratidannelse hos fremtidens vælgere er såre vigtigt. Men det er usundt for troværdigheden, at staten feder dem op med så mange millioner. Alene risikoen for at blive beklikket i retning af, at statens millioner får eleverne til at elske skolereformen, er gift for DSE's uafhængighed.

Læs bare kommentareren til artiklen fra Thomas Aastrup Rømer, der er lektor i pædagogisk filosofi ved Aarhus Universitet:

"Foreningen Danske Skolelevers statstilskud er steget fra 300.000 kr til hele 9 mio., siden Antorini blev minister, altså 3000% siden 2011. Måske er det en af årsagerne til, at foreningen er så kisteglad for skolereformen? Foreningen får desuden langt større tilskud end de andre elevforeninger i landet. Mit bud er, at der er tale om at købe børns opbakning på en virkelig plat måde."

Uha. Derfor vil det nok være klogt af DSE selv at få droslet ned på modtagelsen af stats-millioner og så på beskedent økonomisk grundlag koncentrere sig om kernen: På tværpolitisk grundlag er lære eleverne om demokrati og medbestemmelse og styrke elevernes stemme i debatten om fremtidens grundskole.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00