Debat

TEKNIQ: Pas på eux-uddannelserne

DEBAT: Lav ikke omfattende ændringer af eux-uddannelserne på baggrund af en enkelt, ”mangelfuld evaluering”, skriver Tina Voldby, underdirektør i brancheorganisationen TEKNIQ.

Særligt eux-elektrikerne er blevet modtaget med kyshånd, skriver Tina Voldby fra TEKNIQ.
Særligt eux-elektrikerne er blevet modtaget med kyshånd, skriver Tina Voldby fra TEKNIQ.Foto: TEKNIQ
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Voldby
Underdirektør i TEKNIQ

Eux-uddannelserne er en succes.

De har løftet erhvervsuddannelsernes anseelse og tiltrukket en helt ny type elever med både hoved og hænder skruet rigtigt på.

Det er i hvert fald det indtryk, vi har hos TEKNIQ, hvor ikke mindst de første eux-elektrikere er blevet modtaget med kyshånd af branchen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det bekræftes da også af den første, beskedne evaluering af eux-uddannelserne. En evaluering, som dog samtidig antyder, at der kan være udfordringer med at nå et tilstrækkeligt højt niveau i de gymnasiale fag på eux-uddannelserne.

Den konklusion har fået undervisningsministeren til at varsle en nærmere gennemgang af uddannelserne. Men kan det virkelig være rigtigt, at vi allerede skal til at justere på noget, der først nu for alvor er begyndt at vise sit værd? Især med tanke på, at den omtalte evaluering bygger på et mildest talt begrænset datagrundlag.

Vi skal ikke ensrette eux-uddannelserne for at gøre arbejdet lettere for skolerne.

Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ

Hele evalueringen er således baseret på tilbagemeldinger fra blot 86 elever fra 2015, hvoraf de 78 er fra eux-tømreruddannelsen. Samtidig lægges alle eux-erhvervsuddannelserne i samme hat, når de vurderes. Det giver et helt forkert billede af uddannelserne, som er vidt forskellige og derfor giver de unge lige så forskellige muligheder for at gennemføre med succes og flotte karakterer.

EUX-elektrikeruddannelsen har bevist sit værd
Hos TEKNIQ vil vi advare mod, at politikerne på baggrund af den foreløbige evaluering konkluderer, at der er brug for omfattende justeringer af eux-uddannelsen.

Da de første 34 eux-elektrikerlærlinge blev færdiguddannet i januar 2016, var det med flotte karakterer til studentereksamen. Her lå mange af lærlingene over gennemsnitskaraktererne for htx’erne. Og til svendeprøven modtog hele tre elever branchens guldmedalje, der kræver 12 til både den skriftlige og den praktiske prøve. Samtidig opnåede mange andre både 10- og 12-taller og beviste på den måde, at de både havde omløb i øverste etage og styr på de faglige færdigheder.
På eux-elektrikeruddannelsen kan vi med andre ord ikke genkende konklusionen fra evalueringen om, at eux’erne klarer sig dårligt i de gymnasiale fag.

EUX-elektrikere er som sagt også blevet ekstremt positivt modtaget af virksomhederne og tilfører nye kompetencer til branchen. På den måde supplerer de lærlingene fra de traditionelle erhvervsuddannelser helt perfekt.

Plads til forskellighed
Men skal eux-uddannelserne fortsat have deres berettigelse, er det afgørende, at de afspejler erhvervsuddannelsernes og branchernes mange særpræg. Vi skal ikke ensrette eux-uddannelserne for at gøre arbejdet lettere for skolerne.

I stedet skal vi styrke både samspillet mellem de erhvervsrettede og de gymnasiale fag og det generelle faglige miljø på skolerne.

Vi skal heller ikke sammensætte særlige gymnasiale fag til eux-uddannelserne. Deres styrke er jo netop, at der er tale om de almindelige htx-fag, hvor eleverne bliver målt og vejet på lige fod med de unge, der alene tager en htx-eksamen og dermed også får lige adgang til de videregående uddannelser. Sådan skal det blive ved med at være.

Så til politikerne: Pas på eux-uddannelserne og bevar deres forskellighed – kun på den måde sikrer vi deres fortsatte succes!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00