Troels Lund pirker til partsstyret

SORØ: Undervisningsministeren forslår at slå flere uddannelsesråd spækket med repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter sammen for at optimere ministerrådgivningen. Rådene er en essentiel del af vekseluddannelsessystemet, lyder forsvaret fra DA og LO.
Rådet for de grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser - REU - består af 32 medlemmer hovedsageligt repræsentanter for arbejdsmarkedets parter.
Rådet for de grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser - REU - består af 32 medlemmer hovedsageligt repræsentanter for arbejdsmarkedets parter.
Marie Dissing Sandahl
Fakta
Flere budskaber fra Troels Lund Poulsens tale på Sorø-mødet:
  • 360-graders-eftersynet sættes i gang i august og strækker sig over et halvt år. Ministeren håber, det munder ud i konkret lovgivning fremsat i næste folketingssamling og håber på "meget hurtige politiske beslutninger".

  • Nye basisforløb på erhvervsuddannelsene. For overskuelighedens skyld skal der oprettes nye basisforløb af nogle måneders varighed som alternativ til de uddannelsesparate men uafklarede elever. Ministeren erkendte, at det kan kræve ekstra finansiering, men pointerede samtidig, at det nye basisforløb vil betyde lavere frafald og dermed være en væsentlig del af finansieringen.

  • Vurderingen af uddannelsesparathed skal styrkes.

  • Ministeren vurderer i øjeblikket den nuværende præmieringsordning ved oprettelse af praktikpladser og åbner for, at den skal ændres. Praktikmanglen er et af erhvervsuddannelsernes største problemer, og hvis praktikpladserne ikke bliver leveret, "så må vi skaffe dem på andre måder", lød det fra ministeren med henvisning til uddannelsesklausuler.

  • Mere fokus på de dygtige elever.

  • Offentliggørelse af erhvervsuddannelsernes resultater.

Kilde: Altinget.dk
Hvis vi skal gøre fundamentalt op med den måde, som erhvervsuddannelserne fungerer, så skal undervisningsministeren rådgives på andre måder. Det var ét af budskaberne fra undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) på dette års Sorø-møde, hvor netop erhvervsuddannelserne var i fokus som startskud på ministerens 360-graders-eftersyn.

Konkret foreslog ministeren "et slagkraftigt råd i stedet for at have rådene spredt" med henvisning til en eventuel sammenlægning eller strukturændring af REU (Rådet for de grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser, red.), VEU-rådet (Rådet for Voksen- og Efteruddannelse) og Rådet for Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser.

Tre råd, som alle hovedsageligt består af repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

Fælles modstand fra DA og LO
Den idé falder dog ikke i god jord hos hverken LO og DA. Begge organisationernes formænd pointerede i deres taler på Sorø-mødet vigtigheden af den unikke vekseluddannelsesmodel, som kombinerer uddannelse på skolebænken og ude i virksomhederne, og ifølge parts-mastodonterne LO og DA er netop arbejdsmarkedets parter en essentiel del af den model.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00