TV: Uddannelsesinstitutioner skal ikke længere være herre over eget budget

LOVBEHANDLING: Et flertal i Folketinget vil lade regeringen styre, hvad selvejende uddannelsesinstitutioner skal bruge penge på. 

Fremover kan uddannelsesministeren og undervisningsministeren styre de selvejende uddannelsesinstitutioners anlægsbudget. Det bliver realiteten, hvis lovene om den flerårige investeringsramme for selvejende institutioner i uddannelsessektoren stemmes igennem.

Med de nye love bliver der nemlig fra politisk hånd fastlagt en flerårig investeringsramme for de selvejende uddannelsesinstitutioner på finansloven.

Det betyder, at både uddannelsesministeren og undervisningsministeren fremover kan tilpasse, udskyde eller standse planlagte investeringer i uddannelsesinstitutioner, hvis de overstiger den flerårige investeringsramme. 

Dokumentation

L 181 Forslag til lov om ændring af universitetsloven, lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser, lov om erhvervsakademier for videregående uddannelser og forskellige andre love.

Lovforslaget er en opfølgning på aftale om finanslov for 2017 mellem den daværende regering (Venstre), Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Med loven indføres der flerårige investeringsrammer for de statsfinansierede selvejende uddannelsesinstitutioners investeringer fra 2018 og frem. Forslaget indebærer, at der på finansloven fremadrettet vil blive fastsat et samlet investeringsniveau for de selvejende uddannelsesinstitutioner under Uddannelses- og Forskningsministeriet, dvs. universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier, medie- og journalisthøjskolen, maritime uddannelsesinstitutioner, Den frie Lærerskole i Ollerup og Designskolen Kolding.

Der etableres bl.a. hjemmel til, at uddannelses- og forskningsministeren kan pålægge uddannelsesinstitutionerne at tilpasse, udskyde eller standse planlagte investeringer, hvis de samlede budgetterede investeringer på ministerområdets selvejende institutioner overstiger den flerårige investeringsramme, der fastsættes på finansloven. Der foreslås også en hjemmel til, at institutionerne efter anmodning fra ministeren skal indberette investeringsbudgetter og regnskabstal.

Derudover indeholder lovforslaget også enkelte ændringer på det maritime og kunstneriske efter- og videreuddannelsesområde.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2018.

 

L 184: Forslag til lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v. og lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse.
(Indførelse af investeringsrammer på selvejeområdet).

Lovforslaget er en opfølgning på aftale om finanslov for 2017 mellem den daværende regering (Venstre), Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Med loven indføres der flerårige investeringsrammer for de statsfinansierede selvejende uddannelsesinstitutioners investeringer fra 2018 og frem. De statsfinansierede selvejende uddannelsesinstitutioner på Undervisningsministeriets område disponerer i dag frit inden for deres formål ved anvendelse af tilskud, indtægter og kapital under et.

Der etableres bl.a. hjemmel til, at undervisningsministeren kan pålægge statsfinansierede selvejende uddannelsesinstitutioner at tilpasse, udskyde eller standse planlagte investeringer, hvis de samlede budgetterede investeringer overstiger den flerårige investeringsramme, der fastsættes på de årlige finanslove. Lovforslaget omfatter de offentlige gymnasier, hf-centre m.v., voksenuddannelsescentre og institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der er selvejende institutioner omfattet af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v. eller lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse.

Der foreslås også en hjemmel til, at institutionerne efter anmodning fra undervisningsministeren skal indberette investeringsbudgetter og regnskabstal. Endelig foreslås det, at undervisningsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om forvaltningen af investeringsrammerne, der fastsættes på de årlige finanslove.

Loven medfører merudgifter til administration af investeringsrammerne for staten, herunder de statsfinansierede selvejende uddannelsesinstitutioner.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2018.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00