Tyrkiske forældre opretter private gymnasier

TENDENS: Private gymnasier, der oprettes af tyrkiske indvandrere, vinder frem og er hovedårsag til stigning i antallet af nye, private gymnasier. Marie Krarup (DF) er overrasket over udviklingen, som hun kalder "dybt uhyggelig.”

Tyrkiske forældre opretter i stigende grad private gymnasier for at sikre, at deres børn får en god uddannelse.
Tyrkiske forældre opretter i stigende grad private gymnasier for at sikre, at deres børn får en god uddannelse.Foto: colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Her på skolen er der ikke nogen, der spørger piger, der går med tørklæde, hvorfor de gør det. Der er heller ingen, der spørger drengene, hvorfor de ikke drikker øl.

Chrilles Bacher
Rektor på Høje Taastrup Private Gymnasium og formand for de Private Gymnasier og Studenterkurser

En ny bevægelse med tyrkiske indvandrere, der opretter private gymnasier for at sikre deres børn en god uddannelse, har i de seneste år vundet frem i Danmark.

I løbet af de seneste få år er antallet af private gymnasier vokset markant fra 19 til 26. Fem af de syv nyoprettede gymnasier er stiftet af initiativtagere, der alle har tyrkiske rødder.

Det gælder eksempelvis Høje Taastrup Private Gymnasium, Aarhus Private Gymnasium, Københavns Private Gymnasium samt det nyeste i rækken, Hindholm STX, der som det eneste gymnasium officielt kalder sig muslimsk. Oftest har gymnasierne danske skoleledere, mens de tyrkiske forældre og andre initiativtagere sidder i gymnasiernes bestyrelser.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00