Debat

V: Skolebænken er ikke løsningen for alle

DEBAT: Systemet har svigtet de unge, der ikke befinder sig godt på skolebænken, skriver Anni Matthiesen (V). Regeringen vil derfor have flere unge direkte ud på det praktiske arbejdsmarked. 

"For nogle unge er skolebænken ikke den bedste vej til et langt og godt arbejdsliv. For nogle unge kan den bedste vej være at komme direkte i job," skriver Anni Matthiesen (V).
"For nogle unge er skolebænken ikke den bedste vej til et langt og godt arbejdsliv. For nogle unge kan den bedste vej være at komme direkte i job," skriver Anni Matthiesen (V).Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen (V)
Børne- og undervisningsordfører

Næsten 50.000 danskere under 25 år er hverken under uddannelse eller i job. De har grå fremtidsudsigter – og de er simpelthen blevet svigtet af systemet.

For selvom vi i Danmark har en af verdens dyreste folkeskoler, så står vi altså med en gruppe unge, som er faret vild i junglen af komplekse uddannelsestilbud. De er faret vild i systemet – og dermed ender de ofte med at fare vild i deres eget liv.

Det er der altså ikke noget ungt menneske, der fortjener. Vi må anerkende, at systemet har svigtet de her unge. Derfor er der brug for handling. Der er brug for, at vi renser ud i junglen af komplekse tilbud til vores unge. Der er brug for, at vi tager de unge i hånden og hjælper dem på vej. Der er brug for en reform af undervisningssystemet som den, vores regering netop har præsenteret.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Forskellighed er en styrke
Jeg tror på, at alle unge kan noget. Og jeg tror på, at vi i højere grad skal se forskellighed som en styrke end en svaghed i vores samfund. Der er ikke to unge, der er ens – og gudskelov for det. Vi skal ikke se ned på de unge, som har haft det svært i folkeskolen. De kan have haft det svært i hjemmet eller kæmpet med ordblindhed. Nogle af dem er skoletrætte. Og nogle har svært ved at sidde stille på skolebænken en hel dag. Men til trods for deres forskelligheder, så kan de alle sammen et eller andet.

Vi skal vurdere unge – ikke blot på deres boglige evner – men også på deres praktiske færdigheder. Og vi skal anerkende, at Produktionsdanmark har brug for, at der er unge, der vælger den praktiske vej. Ja, faktisk skriger arbejdsmarkedet på praktiske og tekniske færdigheder. Der er ikke kun brug for akademikere i fremtidens Danmark.  

Derfor vil vores regering gøre op med den politiske målsætning, som hidtil har sigtet efter, at 95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Vi skal ikke blot fokusere på 95 procent af de unge – og så glemme resten.

Vi skal vurdere unge – ikke blot på deres boglige evner – men også på deres praktiske færdigheder. Og vi skal anerkende, at Produktionsdanmark har brug for, at der er unge, der vælger den praktiske vej.

Anni Matthiesen (V)
Børne- og undervisningsordfører

Vores regering vil sætte mere ambitiøse og realistiske mål.

Og hvordan gør vi så det?

Færre i uddannelse - flere i job
Jo, vi vil indføre en ny målsætning om, at 90 procent af de 25-årige skal have gennemført en ungdomsuddannelse. De, som ikke tager en ungdomsuddannelse, skal i stedet i virksomhedspraktik eller job.

For det er vigtigt, at vi tager udgangspunkt i de unge. For nogle unge er skolebænken ikke den bedste vej til et langt og godt arbejdsliv. For nogle unge kan den bedste vej være at komme direkte i job. Nogle unge har brug for at komme ud på arbejdsmarkedet og få nogle succesoplevelser. De skal se, at samfundet har brug for dem. Så kan det være, de får blod på tanden til at tage en uddannelse senere i livet.

Med vores reform sætter vi fokus på de unge, som har det sværrest. Det handler om, at vi skal tro på vores unge. Vi skal tro på dem – også når de har mistet troen på sig selv.

Jeg er i hvert fald overbevist om, at alle Danmarks unge kan bidrage med noget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00