V vil fjerne økonomisk ulighed mellem gymnasier

FORSKELSBEHANDLING: De almene gymnasier overbetales, mens handelsgymnasierne underbetales, lyder det fra Venstre, Nu vil partiet gøre op med den urimelige forskelsbehandling.

Venstres undervisningsordfører, Peter Juel Jensen, vil prøve at få et opgør med den økonomiske forskelsbehandling af gymnasierne med i et regeringsgrundlag, hvis blå blok vinder valget.
Venstres undervisningsordfører, Peter Juel Jensen, vil prøve at få et opgør med den økonomiske forskelsbehandling af gymnasierne med i et regeringsgrundlag, hvis blå blok vinder valget.Foto: Pressefoto
Erik Bjørn Møller

Der kommer ikke nye penge, så der er nødvendigvis nogle, der skal af med penge.

Peter Juel Jensen (V)
Undervisningsordfører
Fakta
Det vakte glæde hos Danske Erhvervsskoler, da undervisningsminister Christine Antorini på et åbent samråd i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg i oktober sidste år bekræftede, at der er en ubegrundet forskel på 4.400 kr. pr. elev mellem handelsgymnasier og de almene gymnasier. Tilsvarende stor var skuffelsen, da regeringen først lagde op til eventuelle ændringer for at fjerne den økonomiske forskelsbehandling fra 2017. Tidligere har forskellen på den statslige ydelser til gymnasie-typerne kunnet forklares med, at lærerudgiften var højere på stx på grund af deres arbejdstidsaftale, men efter 2013-overenskomsten er alle enige om, at det ikke koster mere at undervise en stx-elev end en hhx-elev. 

Landets handelsgymnasier får nu politisk opbakning i kampen for at blive økonomisk sidestillet med de almene gymnasier, der i dag modtager 4.400 kr. mere pr. elev i undervisningstaxameter fra staten.

Forskellen har tidligere kunnet forklares med forskellige arbejdstidsaftaler på de to gymnasie-typer, men da alle gymnasielæreres arbejdstidsaftaler bortfaldt med overenskomst 2013, er der i dag ikke længere en begrundelse for den økonomiske forskelsbehandling.

Det kan ikke være rigtigt
”Det, vi gør, er, at vi overbetaler nogle, og vi underbetaler andre. Det kan da ikke være rigtigt. Det skal vi have rettet op på,” siger Venstres undervisningsordfører, Peter Juel Jensen.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00