Debat

Venstre: Lad være med at statsliggøre forældrenes børn

DEBAT: SF’s forslag om at indføre morgenmad på alle folkeskoler umyndiggør de velfungerende forældre og frarøver dem forældreansvaret. Det skal ikke være statens ansvar, hvorvidt børnene spiser morgenmad. Det skriver Anni Matthiesen (V).

Foto: ft.dk
Jens Claudi
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Og forslaget betyder jo i den grad en umyndiggørelse af velfungerende forældre, hvor staten vil frarøve forældreansvaret og institutionalisere det for forældre, der udmærket ved, hvordan de tager vare på egne børn. Det håber jeg ikke, Folketinget vil stemme ja til. 

Anni Matthiesen (V)
Børne- og undervisningsordfører

Af Anni Matthiesen (V)
Børne- og undervisningsordfører

Agurketiden i juli, hvor Folketinget holder sommerferie, giver ofte anledning til mere eller mindre spektakulære forslag fra politikerne. Denne sommer var heller ingen undtagelse. Folkesocialisternes unge løve, Jacob Mark (SF), foreslog at indføre gratis morgenmad på statens regning til alle folkeskoleelever i Danmark. Argumentet for ordningen var, at det skulle løse problematikker som social ulighed og sultne børn i folkeskolen.

Nogle gange er de politiske forslag i agurketiden tilvejebragt af løsgående missiler i partierne og går ofte i glemmebogen, når hverdagen melder sig igen på Christiansborg. Men i dette tilfælde må man lade forstå, at forslaget om en havregrynsordning for skolebørn ikke bare var en forbigående tanke, men et gennemovervejet forslag, da det vil indgå i SF's kommende valgoplæg.

Morgenmad er ikke statens ansvar
Jeg er ikke uenig i, at det er et problem, når børn dukker sultne op i skole. For elevernes indlæringsevne og koncentration bliver væsentligt forringet på grund af sultne maver. Og hvis de skal have noget ud af skoledagen med et trygt og inspirerende læringsmiljø, ja så kræver det altså, at vores børn har fået noget ordentlig mad. Faktisk så kender vi allerede til mange gode mad-, kost- og frugtordninger rundt omkring i Danmark, hvor eleverne derved får energi til indlæringen i løbet af skoledagen. Men disse lokale ordninger er besluttet af de enkelte forældreråd, kommuner eller skolebestyrelser – ikke af os inde på Christiansborg. Vi skal ikke have et land, hvor det bliver statens ansvar, at eleverne får spist morgenmad og derved piller endnu mere ansvar fra forældrene.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Forslaget umyndiggør forældre
Man kunne foranlediges til at tænke, at Jacob Marks forslag vil gavne de børn, som er vokset op i et ustabilt hjem med forældre, der ikke magter opgaven – ja – at være forældre. For sådanne hjem findes der desværre. Men børn, der kommer fra kummerlige forhold med forældre, der er misbrugere på den ene eller anden måde, har allerede krav på at få hjælp og ekstra omsorg af kommuner, skoler, lærere og pædagoger. Marks forslag om statsbetalt morgenmad til alle elever tager derimod ansvaret fra velfungerende børnefamilier, som godt kan finde ud af at indtage dagens vigtigste måltid. Og forslaget betyder jo i den grad en umyndiggørelse af velfungerende forældre, hvor staten vil frarøve forældreansvaret og institutionalisere det for forældre, der udmærket ved, hvordan de tager vare på egne børn. Det håber jeg ikke, Folketinget vil stemme ja til. For det er en falliterklæring lige op i hovedet på de danske forældre og familier.

For mig at se er skolernes første, sidste og vigtigste opgave at dygtiggøre vores børn i de forskellige fag, så de kan udleve deres drømme og indfri deres mål på deres videre vej gennem livet. Jeg går ind for frihed til at træffe lokale beslutninger og overlade det til skolebestyrelserne og forældreråd i de enkelte skoler, om de ønsker mad- og frugtordninger. Dette skal vi ikke blande os i fra Christiansborg. Så kære Jacob Mark: Lad være med at statsliggøre forældrenes børn!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00