Debat

Venstre vil sikre frit skolevalg for alle

DEBAT: Elever med behov for specialundervisning har i flere tilfælde ikke frit skolevalg, fordi pengene ikke følger barnet. Det vil blå blok lave om på, bebuder V-ordfører Anni Matthiesen.

Venstres Anni Matthiesen vil sammen med resten af blå blok sikre, at pengene følger barnet, så ingen børn med behov for støtte afvises af privatskoler.
Venstres Anni Matthiesen vil sammen med resten af blå blok sikre, at pengene følger barnet, så ingen børn med behov for støtte afvises af privatskoler.Foto: Pressefoto
Erik Bjørn Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen (V)
Ordfører for de Frie skoler og Efterskolerne

I dag er børn og unge i flere tilfælde afskåret fra at vælge en fri skole, når de har behov for specialundervisning, da pengene ikke følger barnet.

Det er op til den enkelte kommune at bestemme, om de ønsker at lade tilskuddet til specialundervisning følge det enkelte barn over i en fri skole. I de tilfælde, hvor kommunen ikke vælger at lade pengene følge barnet, kan den frie skole ikke få omkostninger til specialundervisningen dækket.

Der er tale om omkostninger, som hurtigt kan løbe op i et uoverskueligt beløb for den enkelte skole, og flere frie skoler bliver derfor nødt til at afvise elever. I de tilfælde, hvor de frie skoler alligevel siger ja til en elev med behov for specialundervisning, er det den enkelte frie skole, som skal finde de ekstra penge til specialundervisningen – penge som oftest går fra den almene undervisning.

Forældrene skal ikke straffes, fordi de vælger en fri skole til deres barn, der har behov for lidt mere støtte end de fleste.

Anni Matthiesen (V)
Ordfører for de Frie skoler og Efterskolerne

Sociale konsekvenser
Ikke nok med at der er tale om en principiel problemstilling om retten til frit skolevalg, det er også en problemstilling, som har sociale konsekvenser.

Frie skoler er ofte et samlingspunkt i de mindre landsbyer, hvor der er langt til den nærmeste folkeskole. I små lokalsamfund er sammenholdet som regel meget stærkt, og folk kommer hinanden ved. Det er det både fordi, man bor sammen i et lokalsamfund, men også fordi der er et fællesskab omkring de små lokale skoler.

For flere familier i de små landsbyer er den frie skole det naturlige valg. Når børn med specialundervisning ikke har muligheden for at vælge den frie skole, risikerer de at blive flyttet langt væk fra lokalsamfundet og som konsekvens af det væk fra fællesskabet.

Skal ikke straffes
Der tages heller ikke højde for, at flere af disse elever i forvejen har svært ved at socialisere sig. Vi skal støtte og styrke eleverne mest muligt. Mennesker trives og arbejder bedst, når de også trives socialt. Vi skal gøre alt for, at alle får så lige muligheder som muligt.

For Venstre er det vigtigt, at et barn, der har brug for specialundervisning, ikke bliver straffet, fordi reglerne gør det svært for de frie skoler at optage barnet. Forældrene skal ikke straffes, fordi de vælger en fri skole til deres barn, der har behov for lidt mere støtte end de fleste.

Endeligt skal de frie skoler heller ikke straffes, fordi de ikke har midlerne til at tage imod et barn med behov for specialundervisning. Det er ikke rimeligt over for forældrene, barnet og den frie skole.

Lovforslag ikke nok
Regeringen har fremlagt et lovforslag, som skal gøre processen bag tildeling af midler til specialundervisninger på de frie skoler mere smidig. Det er sådan set positivt, men lovforslaget ændrer ikke på, at det frie skolevalg ikke gælder, når der er tale om et barn, som har behov for specialundervisning.

I Venstre er vi klar til at gøre noget ved problemet – det frie skolevalg skal gælde for alle. Vi har i blå blok fremsat et beslutningsforslag, som regeringen desværre ikke ser ud til at støtte op omkring. Det vil gå ud over både elever ned behov for specialundervisning og de frie skoler. Regeringen vil ikke lade det frie valg gælde for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00