Debat

Viceborgmester: Kommunerne har svigtet de unge

DEBAT: Selvom kommunerne endnu ikke har formået at sikre, at alle unge får en uddannelse, skal ansvaret stadig placeres her. Løsningen er, at ramme kommunerne økonomisk, hvis de ikke får de unge videre, og at satse på folkeskolen, skriver Simon Pihl Sørensen.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Pihl Sørensen (S)
Viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune

Vi kan lige så godt sige det lige ud: Vi har ikke været dygtige nok i kommunerne til at sikre, at de flere unge fik en ungdomsuddannelse. Der er heller ingen tvivl om, at systemet er uoverskueligt, og at det derfor giver mening at skabe mere entydighed i forhold til restgruppens uddannelsesmuligheder, som ekspertgruppen lige har foreslået undervisningsministeren.

Om det bør føre til, at ALLE uddannelser – uanset om der er i kommunerne eller ej – bør samles i en enkelt institution, er jeg dog knap så sikker på. Spørgsmålet, man skal stille sig, er: Taler vi om en homogen gruppe? Her er svaret entydigt nej. Gruppen spænder fra fagligt stærke med for eksempel psykiske eller sociale problemer til unge med svære indlæringsvanskeligheder. Det kræver nok flere typer af uddannelser om end gerne en tydeligere vej.

Ikke institutionelt ansvar i kommunerne
Men uanset om man vælger det ene eller det andet, bør det institutionelle ansvar IKKE ligge i kommunerne. Lad os nu sige det, som det er: Elever og lærere fosser ud af den ene institution, vi i kommunerne har ansvaret for, folkeskolen. Det skyldes, at vi ikke har været dygtige nok, og at folkeskolen betaler en større andel af besparelserne end de øvrige områder, blandt andet fordi de tilgodeses via finansloven. Ved seneste finanslov blev luften således mildnet for de klippede får på privatskoler og i ældreomsorgen. Folkeskolen: Not so much!

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Og sådan vil det også gå, hvis for eksempel en ny mere samlet ungdomsuddannelse eller ungdomsuddannelser – med VUC – rykkes over i kommunerne. De unges uddannelser vil blive klemt og altid komme til kort over for nær velfærd.

Incitamentsordninger
Vi skal ikke have mere sognerådstænkning, og vi skal have skilt bestiller- og opgave-rollen. Det er sundt at skabe pres. Ansvaret for, at de unge får en uddannelse, skal dog entydigt placeres hos kommunerne, og gerne så – i modsætning til i dag – det kan forstås med incitamentsordninger. Så kan kommunerne mærke på kistebunden, hvis ikke vi får de unge videre.

Ansvaret for, at de unge får en uddannelse, skal dog entydigt placeres hos kommunerne, og gerne så – i modsætning til i dag - det kan forstås med incitamentsordninger. Så kan kommunerne mærke på kistebunden, hvis ikke vi får de unge videre.

Simon Pihl Sørensen (S)
Viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune

Og skab gerne et dobbeltpres: Giv de unge en uddannelsesgaranti. Det viser jo meget om vores prioriteringer, at vi i dag har pasningsgaranti til de små og plejehemsgaranti til de ældre. De unge, der ikke går den snorlige vej, er der ingen garantier til. I dag er de unge da også helt forsvundet fra den politiske dagsorden lokalt og optræder kun som et nummer i det afpolitiserede jobcenter. Aldrig top of mind. Altid taber i konkurrencen om politikernes gunst. Det problem løses ikke ved at hive flere opgaver til sig – ved at lade endnu flere reformer ramme den gruppe, der har mindst overskud.

Det problem løses ved at satse på folkeskolen, så flere børn er i stand til at tage en ungdomsuddannelse, og ved at gøre det klart for kommunerne, at de – lige som de unge i øvrigt – rammes økonomisk, hvis de ikke tager ansvaret på sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00