Virksomheder spekulerer i gratis elever

SKRED: Virksomheder spekulerer i stærkt stigende grad i, at de kan få unge elever gratis i tre måneder. ”Så usmageligt, at det er til at kaste op over,” lyder det fra LO – og DA erkender, at der er behov for at stramme op.

Virksomhederne ansætter dobbelt så mange gratis elever i virksomhedsforlagt undervisning som for fem år siden.
Virksomhederne ansætter dobbelt så mange gratis elever i virksomhedsforlagt undervisning som for fem år siden.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Det er så usmageligt, at det er til at kaste op over. Der er kun én måde at stoppe det på, og det er at sige, det er forbudt.

Ejner K. Holst
Politisk sekretær i LO

I stedet for at oprette praktikpladser, spekulerer virksomheder i stærkt stigende grad i at ansætte elever fra landets skolepraktikcentre gratis i op til tre måneder.

Dermed udnytter virksomhederne den såkaldte virksomhedsforlagte undervisning (VFU), hvis formål egentlig er at give unge fra skolepraktikcentrene mulighed for at snuse til en arbejdsplads – vel at mærke uden en krone i udgift for virksomhederne, fordi eleverne under opholdet modtager skolepraktikydelse.

Det betyder til gengæld også, at eleverne ikke må indgå i produktionen, men det behøver virksomhederne ikke tage så højt, for det kontrolleres ikke, lyder det samstemmende fra flere forskellige kilder over for Altinget.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00