Debat

VUC: Opmuntrende, at flere starter på en erhvervsuddannelse

DEBAT: Nye tal viser, at flere unge starter på en erhvervsuddannelse. Men den positive udvikling kan blive svær at fortsætte, når regeringen lægger op til at spare på de uddannelser, der skal gøre eleverne klar til netop erhvervsuddannelserne. Det skriver formanden for Lederforeningen for VUC, Verner Rylander-Hansen.

Foto: Lederforeningen for VUC
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Verner Rylander-Hansen
Formand for Lederforeningen for VUC

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser en stigning på tre procent i antallet af unge, der starter på en erhvervsuddannelse. Det er så opmuntrende, at den vedtagne og fornuftige erhvervsuddannelsesreform nu slår igennem, og at det store fald i antallet ansøgere er bremset – og tilmed vendt til en fin stigning her i år ét efter reformen.

Det glæder VUC-sektoren, som spiller en væsentlig rolle i reformen med at klargøre de unge og unge voksne, der ikke har det nødvendige 2-tal i matematik og dansk.

Gode, lokale samarbejder bærer frugt
De særlige opkvalificerende forløb gennemfører VUC i et frugtbart samarbejde med landets erhvervsskoler. Og vores egne undersøgelser tyder på, at det især er der, hvor samarbejdet er tæt og formaliseret, at indsatsen virker.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi er derfor glade for at se, at det gode lokale samarbejde mellem erhvervsskolerne og VUC’erne bærer frugt, og at flere søger erhvervsuddannelser efter at have opnået de relevante kompetencer på et VUC. Målet er jo at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse og også at fastholde dem, så man undgår, at unge falder fra den ene erhvervsuddannelse efter den anden, hvilket er både ærgerligt for den enkelte og samfundsøkonomisk tungt.

Bekymring over besparelser på almen voksenuddannelse
Vi er dog lidt bekymrede over, at regeringens finanslovforslag indeholder besparelser på almen voksenuddannelse (avu), der netop skal gøre eleverne klar til erhvervsuddannelserne. Vi frygter, at besparelserne vil medføre, at VUC’erne får vanskeligere ved at medvirke til, at flere søger erhvervsuddannelser.

Vi ser med bekymring, at man på den ene side ønsker, at flere skal søge erhvervsuddannelserne, mens man på den anden side forringer vilkårene for de skoler, der skal gøre eleverne klar til erhvervsskolerne.

Verner Rylander-Hansen
Formand for Lederforeningen for VUC

Vi ser med bekymring, at man på den ene side ønsker, at flere skal søge erhvervsuddannelserne, mens man på den anden side forringer vilkårene for de skoler, der skal gøre eleverne klar til erhvervsskolerne. VUC-sektoren vil gøre sit til at realisere erhvervsuddannelsesreformen, så vi kan fortsætte denne positive vækst i antallet af unge og voksne, der vælger en erhvervsfaglig uddannelse – men det besværliggøres unødvendigt med de foreslåede besparelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Verner Rylander-Hansen

Rektor, Kolding HF & VUC, formand, Danske HF & VUC
lærer (N. Zahles Seminarium 1980)

0:000:00