VUC vil styrke fagligheden på hf-uddannelsen

NYTÆNKNING: Hf-uddannelsen er populær blandt kursisterne, men den er blevet for bred uden tilstrækkelig faglig dybde. Derfor skal fagligheden styrkes med flere fag på højere niveau, lyder det i nyt udspil fra VUC.

Hf-uddannelsen er uundværlig – men den skal styrkes fagligt, mener VUC.
Hf-uddannelsen er uundværlig – men den skal styrkes fagligt, mener VUC.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

De er ældre, de kommer oftere fra hjem uden bøger, og de har ofte smertelige oplevelser fra uddannelsessystemet med sig i bagagen. Og det er vigtigt, at der fortsat er et fagligt stærkt og målrettet tilbud til netop dem.

Peter Zinckernagel
Næstformand i Lederforeningen for VUC
Fakta
Forslaget fra VUC's lederforening og bestyrelsesforening omfatter blandt andet:
* Hf skal spille bedre sammen med de videregående uddannelser – bl.a. ved at rette uddannelsen mod korte, mellemlange og videregående uddannelser via spor.
* Kursisterne skal have færre obligatoriske fag på C-niveau og flere fag på A- og B-niveau.
* Alle kursister skal udfordres på hf – også de fagligt stærke. På 1. semester fokuseres derfor på catch up-forløb for de fagligt svage og faglig udfordring for de fagligt stærke.
* Kursisternes læring skal styrkes ved at øge brugen af individuel feedback og formativ evaluering samt faste projektforløb, temauger og praktik.
* Der skal udformes nye læreplaner i centrale hf-fag, så uddannelsens praktiske og anvendelsesorienterede profil styrkes.
* Prøve- og evalueringsformerne skal effektiviseres og udvikles.
* Kursister, som ikke kommer direkte fra 10. klasse, skal fortsat kunne optages på baggrund af en konkret, individuel vurdering.
* Der skal gennemføres et intensivt efteruddannelsesprogram for alle lærere.

Mens de politiske partier på Christiansborg forbereder sig til forhandlinger om en gymnasiereform, får de nu input og inspiration med på vejen fra VUC, der i et nyt udspil lægger op til markante ændringer og opstramninger af hf-uddannelsen.

For selv om hf-uddannelsen er både succesrig og populær og har tredoblet antallet af kursister siden 2007, præges uddannelsen samtidig også af højere frafald, dårligere eksamensresultater og mindre overgang til videregående uddannelser end de treårige gymnasiale uddannelser.

Fokus på faglig dybde
Derfor har Lederforeningen for VUC og VUC Bestyrelsesforeningen konkluderet, at tiden er inde til at nytænke hf, så uddannelsen i højere grad fokuserer og satser på større faglig dybde, og dermed også forbedrer indsatsen for at gøre kursisterne studieparate til både korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00