Årets udviklingspolitiske redegørelse var til debat: Få fire centrale nedslag fra debatten her

Sådan vil ministeren sikre kobling mellem klimaindsatser og fattigdomsbekæmpelse, partier kritiserede finansiering af udgifter til ukrainske flygtninge, og flere udtrykte bekymring for støtten til Afrika, som faldt i 2022.

Christina Houlind

Det var en kreds af veloplagte udviklingsordførere, der tirsdag eftermiddag, sammen med udviklingsminister Dan Jørgensen (S) kastede sig ud i en to en halv timers lang debat om det danske udviklingssamarbejde. 

Fakta

Otte pointer fra redegørelsen 

Støtten til Afrika faldt på grund af krigen i Ukraine. Samlet lå støtten til landene på det afrikanske kontinent i 2022 på 6,25 milliarder kroner. 

Samlet set blev 2,8 milliarder kroner fra bistandsrammen omprioriteret til flygtningemodtagelse. 

I 2022 gav Danmark tilsagn på i alt 3,3 milliarder kroner til humanitære indsatser. 

Udviklingen i Sahel-regionen har gjort, at Danmark har justeret i udviklingssamarbejdet i både Mali og Burkina Faso. Samtidig har udviklingen givet partnerskabet med Niger større betydning. 

Ud af Danmarks samlede kernebidrag til de multilaterale organisationer gik knap halvdelen til EU, som i 2022 modtog 2,7 milliarder kroner, mens FN og Verdensbankgruppen modtog 2,1 milliarder kroner. 

2022 investerede IFU i alt 1,5 milliarder kroner og mobiliserede 1,4 milliarder kroner i yderligere privat kapital til grønne og socialt bæredygtige investeringer. 

I 2022 etablerede IFU en ny enhed for udviklingsgarantier, der med en garantiramme på 2 milliarder kroner arbejder for at fremme endnu flere private investeringer i projekter om grøn omstilling. 

Danmarks grønne bistand for 2022 er endnu ikke opgjort, men i 2021 var Danmarks samlede klimafinansiering over 9 milliarder kroner, når man tæller den estimerede klimafinansiering via udviklingsbankker, det der er mobiliseret gennem IFU og den danske andel af EU’s klimabistand med. 

Læs hele redegørelsen her.

I debatten gjorde de med afsæt i den nye udviklingspolitiske redegørelse status på arbejdet med den udviklingspolitiske strategi, “Fælles om Verden”. 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00