Debat

Børnefonden: Giv Afrikas unge en chance

DEBAT: Danida-partnerskaber bør øge indsatsen over for unge og modvirke de grundlæggende årsager til migration, så de unge kan en lysere fremtid i deres eget land, skriver Bolette Christensen, CEO i Børnefonden.

Foto: Pressefoto
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bolette Christensen,
CEO, Børnefonden.

”Da jeg var yngre, forsøgte jeg at rejse væk, for der var ingenting her. I dag vil jeg aldrig rejse væk. Jeg bliver her i min landsby.”

Den nu 24-årige Harouna Diakité var for nogle år siden en af de titusinder af unge i Malis landområder, der havde svært ved at finde håb for fremtiden. Skolen var slut, han var afhængig af familien, og småjobs gav kun lidt lommepenge. Han tog til nordpå til Libyen, levede illegalt, kunne ikke få job, og drømmen om at migrere til Europa måtte opgives. Tilbagevenden til familiens landsby var eneste udvej.

Det blev Harounas held, at hans landsby kom med i et af Børnefondens ungeprojekter. Sammen med andre unge fik han blandt andet uddannelse i at dyrke majs, adgang til ordentlige landbrugsredskaber og mulighed for at tage et lån i banken.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Med sin første høst tjente Harouma tre gange så meget som det lån, han havde taget – nok til både at betale lånet tilbage og købe solceller til sit hus. År for år er udbyttet vokset, nye afgrøder planlægges, og Harouna er blevet gift og er klar til at forsørge en familie.

Unge skal kunne se en lysere fremtid
Eksemplet viser, hvor vigtigt det er, at unge har fået en central plads i Danmarks nye udviklingsstrategi, som siden blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. Når strategien skal implementeres – blandt andet i form af nye partnerskaber mellem Udenrigsministeriet og ngo’er – er prioritering af de unge i allerhøjeste grad påkrævet.

De voksende ungdomsårgange og det store antal unge uden job er en af Afrikas største udfordringer.

Bolette Christensen
CEO i Børnefonden

De voksende ungdomsårgange og det store antal unge uden job er en af Afrikas største udfordringer. Børnefonden kender problemerne fra mange års arbejde i nogle af verdens fattigste lande i Vestafrika: Fattigdom, radikalisering og migration – både til nabolande og mod Europa – gør de mange millioner unge til en enorm udfordring for de afrikanske samfund.

Derfor bør Danida-partnerskaber øge indsatsen over for unge og modvirke de grundlæggende årsager til migration, så de unge kan se en lysere fremtid i deres eget land. Som i Børnefondens eksempel med Harouna og hans jævnaldrende i Mali. De fik håb og kunne se en mening med at blive i deres lokalsamfund og skabe fremdrift.

Kompetente, erhvervsaktive forandringsagenter
Verden har i dag 1,8 milliarder unge, og ca. 85 % af dem lever i udviklingslande, vækstøkonomier eller skrøbelige stater. Unge udgør 40 % af verdens arbejdsløse og er fire gange så udsatte for at ende i arbejdsløshed sammenlignet med voksne. Dertil kommer, at en tredjedel af de unge, som er i job, lever under fattigdomsgrænsen. De får for dårlig løn eller er underbeskæftigede.

Udviklingsministerens velbegrundede fokus på unge er derfor lige præcis den ambition, der er behov for. Vi skal sikre, at de unge bliver kompetente, erhvervsaktive forandringsagenter. Verdens unge er vores alles fremtid og fortjener støtte gennem innovative partnerskaber.

Danmark har ekspertisen
De investeringer, verdenssamfundet og Danmark allerede har foretaget i børnene, må vi ikke tabe på gulvet hos de unge. Danmark har ekspertisen og forudsætningerne for med et langt sejt træk at udøve reel indflydelse i forhold til denne vigtige dagorden.

Lad os sammen prioritere verdens unge. Kom til Børnefondens debat med udviklingsminister Ulla Tørnæs på Folkemødet, og hør mere om, hvorfor de unge i Afrika også er en del af vores fremtid i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bolette Christensen

Direktør, Business Vordingborg, formand for Kunstmuseum Brandts, Odense
cand.psych. (Kbh. Uni. 1991), EMBA

0:000:00